Nemcsak, hogy akár a kertben elásva lebomlik a pulóver, de a lehető legkevesebb energiát használták fel az elkészítéséhez.
Eukaliptuszból és bükkfából készül az a pulóver, amivel a Vollebak cég rukkolt elő és ami biológiailag teljesen lebomló. A pulcsit gránátalma héjával festették – számol be a fejlesztésről az Octogon.hu. A márkát egyébként 2016-ban alapította egy dizájnerből és egy atlétából álló ikerpár, Nick and Steve Tidball, akik kifejezetten a „jövő ruházatával” foglalkoznak.
A kapucnis pulcsi teljesen ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos pulóver és ugyanolyan tulajdonságokkal is rendelkezik. A különbség „csak” az, hogy ha már nem hordanánk tovább a pulóvert, akár el is áshatjuk a kertben: így 12 hét alatt, míg komposztban 8 hét alatt teljesen lebomlik. Ipari komposztáló eljárással pedig még rövidebb idő alatt.
Önmagában nem újkeletű egyébként, hogy biológiailag lebomló ruhát állítsanak elő, a Vollebak fejlesztésének fontosságát az adja, hogy a lebomlás az eddigieknél gyorsabban megtörténik és a már a megalkotásához is a lehető legkevesebb energiát használták fel.
Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyibe is kerül a pulóver, amit szeptemberben dob piacra a cég - egyelőre várólistára lehet feliratkozni, ha meg szeretnénk rendelni.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Banánrosttal készít lebomló cipőket egy spanyol cég
Felforgathatja a divatipart az ausztrál tudósok felfedezése
„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?
Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?