A pamut alapját is adó gyapot színezése rendkívül környezetszennyező, ausztrál kutatók azonban rájöttek, hogyan termeszthetünk színes gyapotot.
A gyapot – és így a pamut – alapállapotában fehér, így a legtöbb esetben színezik. Ausztrál kutatók azonban kidolgoztak egy olyan génmódosító eljárást, amivel elérik, hogy színes gyapot nőjön – számolt be a felfedezésről az ABC.net.
A tudósok megfejtették a gyapot molekuláris színkódját, így hozzáadott génekkel tudnak rajta változtatni. A színezést egyébként természetes növényi szövetek segítségével érik el az aranyló narancssárgától egészen a sötét liláig. A génmódosított gyapoton pedig néhány hónap elteltével már megjelenik a színes pamutpamacs.
Míg maga a pamut természetes, lebomló, megújuló és újrahasznosítható, ahhoz, hogy színes legyen, szennyező eljárásokra van szükség, ami nemcsak a környezetre, de a pamuttal dolgozókra is káros. A tudósok reményei szerint az új megoldás segít abban, hogy ne kelljen környezetszennyező vegyi anyagokkal színezni a pamutot és a további terveik között szerepel, hogy olyan gyapotot alkossanak meg, amelyekből gyűrődésmentes alapanyag készíthető és helyettesíteni tudná a szintetikus szöveteket.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Összedolgozik a Google és a WWF
El ne higgye, hogy egy 2000 forintos póló fenntartható lehet
„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?
Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?