Zhvg hvg.hu 2020. augusztus. 11. 14:37

Algákkal piszkálnának bele a növények génjeibe, hogy kevesebb vízzel is növekedjenek

Nagy kihívás elé állítja a mezőgazdaságot a klímaváltozás, a kutatók azonban most találtak egy lehetséges megoldást.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Dohánynövény génjeit módosították a tudósok egy algában található fehérjével, így gyorsabban nőtt, eközben pedig kevesebb vízre volt szüksége – számol be az eredményről a The Guardian. Az Essex egyetem még 2013-ban indított kutatása a Nature Plants-ben jelent meg.

A fotoszintézist javítja a génmódosítás: ez az a folyamat, amely során a napfény és szén-dioxid hatására tápanyagot termelnek a növények és ezáltal nőnek. A tudósok a dohányt vizsgálták. Reményeik szerint hamarosan arról is be tudnak majd számolni, milyen eredményeket érhetnek el szója, homoki bab és rizs esetében.

Mivel a kutatást állami finanszírozásban, például a brit nemzetközi fejlesztésért felelős kormányhivatal által folytatták, az eredményeik a fejlődő országok számára ingyenesen elérhetőek lesznek. Mindez jelentős felfedezés a klímaváltozás hatásai által sújtott mezőgazdaságban.

Bár a génmódosított növényeket tiltja az Európai Unió, nem ugyanaz a génmódosítás, a génmanipuláció és a génszerkesztés – utóbbit használták a tudósok és teljesen veszélytelen.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés