Zhvg hvg.hu 2020. augusztus. 11. 14:37

Algákkal piszkálnának bele a növények génjeibe, hogy kevesebb vízzel is növekedjenek

Nagy kihívás elé állítja a mezőgazdaságot a klímaváltozás, a kutatók azonban most találtak egy lehetséges megoldást.

Zhvg
Friss cikkek a témában

Dohánynövény génjeit módosították a tudósok egy algában található fehérjével, így gyorsabban nőtt, eközben pedig kevesebb vízre volt szüksége – számol be az eredményről a The Guardian. Az Essex egyetem még 2013-ban indított kutatása a Nature Plants-ben jelent meg.

A fotoszintézist javítja a génmódosítás: ez az a folyamat, amely során a napfény és szén-dioxid hatására tápanyagot termelnek a növények és ezáltal nőnek. A tudósok a dohányt vizsgálták. Reményeik szerint hamarosan arról is be tudnak majd számolni, milyen eredményeket érhetnek el szója, homoki bab és rizs esetében.

Mivel a kutatást állami finanszírozásban, például a brit nemzetközi fejlesztésért felelős kormányhivatal által folytatták, az eredményeik a fejlődő országok számára ingyenesen elérhetőek lesznek. Mindez jelentős felfedezés a klímaváltozás hatásai által sújtott mezőgazdaságban.

Bár a génmódosított növényeket tiltja az Európai Unió, nem ugyanaz a génmódosítás, a génmanipuláció és a génszerkesztés – utóbbit használták a tudósok és teljesen veszélytelen.

tudatos mindennapok
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.