Az egyre népszerűbb szójafogyasztás is oka az erdőirtásoknak, ráadásul sokszor távolról importáljuk, így az eddig gondoltnál jóval nagyobb az ökológiai lábnyoma. A jó hír azonban, hogy dán kutatók, úgy tűnik, rájöttek, mivel helyettesíthető környezetbarátabb módon a növényi fehérjeforrás.
Már jó ideje kimutatták, hogy a húsfogyasztásnak jelentős az ökológiai lábnyoma, az elsődleges alternatív fehérjeforrás pedig a szója volt idáig. A gond csak az, hogy bár valóban kevésbé terheli a környezetet a húsiparnál a szójatermesztés, így is jelentős az ökológiai lábnyoma. Most azonban a koppenhágai egyetem táplálkozástudományi intézetének kutatói kidolgoztak egy új eljárást, amivel a fehérjeport tudnak készíteni lóbab felhasználásával, és ami a szójánál is jóval környezetbarátabb opciót jelent.
Szójából készül a szójatej, a tofu és a húsalternatívák különféle alapját is adja. Elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Dél-Amerikában termesztik, így már az export is nagy lábnyommal jár, míg a lóbab többféle éghajlaton megterem. Ráadásul sok erdőt kiirtottak Brazíliában és Paraguay-ban, hogy helyet csináljanak a szójaültetvényeknek, így a termesztése kárt tesz az élővilágban, a biodiverzitásban és az irtások miatt jelentős szén-dioxid-kibocsátással is jár. „Egy másik fontos szempont, hogy a szóját gyakran génmódosítják is, hogy tolerálja az egyik gyomirtószert. Sok ember egyre kritikusabb a szója környezetre tett hatása miatt” – mesélte Iben Lykke Petersen, a kutatás egyik résztvevője a Science Dailynek.
A tudósok eredményei alapján ráadásul a lóbabból készült por jobb fehérjeforrásnak bizonyult a lencsénél, az amarántnál, a hajdinánál és a quinoánál is. A kutatók egy úgynevezett nedves frakcionáció eljárással nyerik ki a lóbabból a fehérjét, és kivonják belőle azokat az anyagokat, amelyek akadályozzák a fehérje emésztését, így jobban felszívódik a szervezetben, amikor fogyasztják.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Erre figyeljen, ha alapanyagot és ételt rendel a koronavírus-járvány ideje alatt
Az eperben, a spenótban és a kelkáposztában lehet a legtöbb növényvédőszer-maradvány
„Könyörgöm, higgyétek el, hogy igaz!” – jéghideg dühvel örökítette meg a koncentrációs táborokat Lee Miller fotós
Kate Winslet főszereplésével film készült a modellből lett haditudósító, Lee Miller életéről, aki a frontról és a koncentrációs táborokról is tudósított, odanézett, amikor mindenki más elkapta a tekintetét.