Világ hvg.hu 2021. január. 25. 06:21

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Enyhe tünetekkel kezelik az államfőt, aki így is dolgozik tovább – hétfőn például Vlagyiomir Putyinnal telefonál.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Koronavírusos Lopez Obrador mexikói elnök – írja a Reuters. A 67 éves politikus Twitteren azt közölte, hogy enyhe tünetekkel kezelik őt.

Obrador a koronavírus megjelenése óta nem visel maszkot nyilvános helyeken. A járványhelyzet elején az embereket is arra bíztatta, hogy találkozzanak egymással, de ezen már változtatott.

Szigorú korlátozásokat ugyanakkor mostanáig sem vezetett be – ennek viszont főleg gazdasági okai vannak a Reuters szerint. Az országban ugyanis rengetegen napról napra, tartalékok nélkül kényszerülnek élni, annak pedig komoly következményei lennének, ha ők megélhetés nélkül maradnának. Eközben súlyos járvány alakult ki: Mexikóban 1,74 millió az igazolt vírusbetegek és nagyjából 150 ezer a halottak száma. Obrador viszont nem veszített népszerűségéből, sőt, az még nőtt is.

Obrador betegen is folytatja a munkáját, hétfőn például Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztet majd telefonon. Nyilvános megjelenéseit lemondta.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról