Világ hvg.hu 2020. november. 04. 11:29

A szlovák rendőrség szerint nem ott vásárolt lőszert a bécsi támadó

Nyáron értesültek arról, hogy Ausztriából érkező gyanús személyek lőszert akarnak vásárolni náluk, de az üzletet végül nem bonyolították le.

A szlovák belügyminiszter kedden délután beszélt arról a sajtóértesülésről, amely szerint a hétfő esti bécsi terrorakció elkövetője Szlovákiában fegyverkezhetett fel a támadás kivitelezéséhez. Roman Mikulec úgy fogalmazott: információi szerint járhatott Szlovákiában a támadó, és lőszervásárlás iránt érdeklődött. „Az értesülést jelenleg a biztonsági szolgálatokkal ellenőrizzük” – mondta.

Szerdán azonban közleményt adott ki a szlovák rendőrség, amely szerint nem Szlovákiában szerezte be a lőszert a támadó.

Közösségi oldalukon azt írták, nyáron jutott el hozzájuk az információ, amely szerint Ausztriából érkező gyanús személyek lőszert próbáltak vásárolni Szlovákiában, de végül nem bonyolították le az üzletet.

„Azonnal értesítettük osztrák kollégáinkat” – tették hozzá, megjegyezve, hogy további részleteket nem közölnek az Ausztriában zajló nyomozásra tekintettel.

VO VIEDNI NEÚTOČILI MUNÍCIOU ZO SLOVENSKA Slovenská polícia v lete zachytila informáciu, že sa podozrivé osoby z...

Közzétette: Polícia Slovenskej republiky – 2020. november 3., kedd

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított, albán gyökerekkel rendelkező merénylő négy embert – köztük egy német nőt – ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

Az osztrák fővárosban született támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

Kedden az Iszlám Állam magára vállalta a terrorakció elkövetését. A szócsövüknek számító Aamák nevű „hírügynökségen” keresztül azt közölték, hogy a támadást a „kalifátus egyik katonája” hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel, mielőtt a hatóságok végeztek volna vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.