Világ MTI 2020. szeptember. 16. 05:29

Kártérítést kap a rendőri intézkedés közben lelőtt Breonna Taylor családja

Louisville polgármestere egyben ígéretet tett a rendőrség munkájának megreformálására.

Black Lives Matter

Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.

Tizenkét millió dollár kártérítést ad a Kentucky állambeli Louisville városa Breonna Taylor családjának – jelentette be Greg Fischer polgármester, aki azt is megígérte, hogy megreformálják a rendőrség munkáját.

A 26 éves, ápolónőként dolgozó Breonna Taylorra március 13-án éjjel a lakásán tartott, kábítószer-kereskedelemmel összefüggő házkutatás során nyolcszor lőttek rá a rendőrök. A helyi rendőrség civil ruhás munkatársai olyan házkutatási engedély birtokában hatoltak be a lakásba, amely lehetővé teszi, hogy kopogtatás nélküli betörjék a bejárati ajtót. Kábítószert kerestek Taylor partnerénél, Kenneth Walkernál, s az intézkedés közben összesen 25 lövedéket lőttek ki. Az eset után a rendőrök úgy nyilatkoztak: a fegyvertartási engedéllyel rendelkező Walker –aki elmondása szerint betörőknek nézte a őket – rálőtt és megsebesítette egyik társukat, és a lövéseiket mintegy „válaszként” adták le. A lakásban nem találtak kábítószert.

Taylor édesanyja, Tamika Palmer áprilisban pert indított a rendőrség ellen.

Breonna Taylor halála csak a Minneapolisban rendőri intézkedés közben életét vesztett George Floyd ügye után kapott országos nyilvánosságot, s lett a rendőri erőszak és a faji megkülönböztetés egyik emblematikus példája.

Vizsgálják Hamiltont a pólója miatt

A hatszoros világbajnok a felsőjén Breonna Taylornak követelt igazságot.

Az intézkedő három rendőr egyikét júniusban elbocsátották, a másik kettőt pedig kényszerszabadságra küldték. Az ügyben jelenleg is folyik a vizsgálat. A helyi sajtó jelentései szerint vádesküdtszék dönt majd az esetleges vádemelésről. Fischer polgármester elbocsátotta a város rendőrfőnökét is, és helyette – Yvette Gentry személyében – afroamerikai nőt nevezett ki a rendőrség élére.

Louisville városi tanácsa egyhangú szavazással úgy döntött, hogy betiltja a kopogás nélküli házkutatás gyakorlatát. Hasonló értelmű törvénytervezetet terjesztettek elő a szövetségi képviselőházban is.

Black Lives Matter
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés