2015. augusztus. 01. 13:24 MTI Utolsó frissítés: 2015. augusztus. 01. 13:25 Világ

Kurdokat ölnek a törökök Észak-Irakban

Az iszlamista-konzervatív török kormány nem az Iszlám Államot, hanem a kurdokat támadja Észak-Irakban. Csak ezen a héten 260 fegyveressel végeztek, megsérült egy kurd párt elnökének fivére is.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadócsoport mintegy 260 fegyverese halt meg és több százan megsebesültek az elmúlt hétben a török légierő észak-iraki támadásaiban - közölte szombaton az Anadolu török hivatalos hírügynökség.

A jelentés szerint a sérültek között van Nurettin Demirtas, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) elnökének, Selahattin Demirtasnak a testvére, aki csatlakozott az észak-iraki hegyvidéken rejtőzködő kurd felkelőkhöz. A török hatóságok azzal vádolják a közelmúltbeli parlamenti választások egyik nyertesének tartott HDP-t, hogy a PKK szövetségese. Az iszlamista-konzervatív ankarai hatalom a pártelnök fivérének lépését is a két kurd párt összejátszásának jeleként értékelte.

Az Anadolu szerint pénteken a török légierő huszonnyolc F-16-os vadászbombázója 65 támadást hajtott végre a PKK rejtekhelyei és lőszerraktárai ellen. Előző napon 80 harci gép vett részt a bevetésekben, több mint száz célpontra mértek csapást.

A PKK nem adott tájékoztatást a légierő támadásainak áldozatairól.

A török légierő egy héttel ezelőtt, július 24-én indított légi hadjáratot egyszerre a PKK és a Szíria és Irak nagy területeit elfoglaló Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásai ellen. Míg azonban a PKK ellen légicsapások tucatjait hajtotta végre, csak három olyan bevetésről volt hivatalos bejelentés, amely az IÁ ellen irányult.

A légi hadjárat megkezdésének napján engedélyezte Törökország az IÁ ellen harcoló, amerikaiak vezette nemzetközi koalíció számára az összes légi támaszpontjának használatát.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.