2014. január. 12. 19:30 MTI Utolsó frissítés: 2014. január. 12. 19:20 Világ

Háromszáz méter mélyen jártak kínai búvárok

Kínai búvárok sikerrel járták meg első ízben a 300 méteres mélységet zárt harangos szaturációs merüléssel, a Dél-kínai-tengeren. A kísérletben résztvevők sikeresen visszatértek a mély vízből hajójukra - jelentette a vasárnapi eseményt a kínai média.

Kína fejlesztéseivel arra törekszik, hogy képes legyen az 500 máteres mélységben történő víz alatti tevékenységre - nyilatkozta a történtekhez kapcsolódóan a Hszinhua hírügynökségnek a szállítási minisztériumhoz tartozó mentési központ igazgatója, Vang Csen-liang.

A szaturációs merülés olyan búvártechnika, ami csökkenti a keszonbetegség kialakulásának kockázatát. Alkalmazásával hosszabb ideig képesek a búvárok mélytengeri viszonyok között dolgozni. Többnyire kutatások, mentések alkalmával és tengerfenéken történő építési tevékenység, például olajfúró berendezések építése során alkalmazzák.

Kína mindeddig csak laboratóriumi körülmények között végzett hasonló kísérleteket; a Dél-kínai-tengeren a búvárharanggal 313,5 méterre jutott le a három kínai búvár.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.