Tech hvg.hu 2024. január. 25. 19:59

Már meg is vannak a Berlin felett felrobbant aszteroida darabjai

Sárneczky Krisztián magyar csillagász csupán néhány órával azelőtt fedezte fel az aszteroidát, hogy az belépett a Föld légkörébe.

Már meg is találták az első darabjait annak az 2024BX1 aszteroida meteoritjának, amelyet az utolsó pillanatban, csupán néhány órával az előtt fedezett fel egy magyar csillagász, hogy az belépett a Föld légkörébe.

A Magyar Meteoritikai Társaság Facebook-oldalán arról is hírt adott, hogy lengyel profi keresők találták meg a meteoritokat, emellett az aszteroida anyagára is utalnak a posztban.

Érdekes, hogy a modern történelem során csupán nyolcszor fordult elő, hogy csillagászok már csak akkor fedeztek fel egy aszteroidát, amikor az már csupán néhány órára volt attól, hogy a Föld légkörébe lépjen.

A nyolcadik január 21-én robbant fel Berlin felett, felfedezője pedig egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián, aki a Piszkéstetői Obszervatóriumban detektálta a 2024BX1 objektumot.

Sárneczky neve nem először bukkan fel a hírekben, korábban ő volt az, aki felfedezte a La Manche csatorna felett felrobbant aszteroidátróla nevezték el 2022 első felfedezett üstökösét, és hozzá kapcsolódik a Földhöz közel merészkedő aszteroida, a 2022 FD1 felfedezése is.

Az utolsó pillanatban egy magyar csillagász vette észre az aszteroidát, ami felrobbant Berlin felett

A Piszkéstetői Obszervatóriumban fedezte fel Sárneczky Krisztián csillagász azt az aszteroidát, amely mindössze néhány órával később már be is lépett a Föld légkörébe.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.