Amerikai kutatók bizonyos növényi vegyületek hatását vizsgálva jöttek rá egy érdekes felfedezésre a színes gyümölcsök, illetve zöldségek és a látás kapcsolatát illetően a sportolók esetében.
Egy új tanulmány eredményei szerint a színes gyümölcsök és zöldségek széles választékának rendszeres fogyasztása javíthatja a sportolók látási tartományát, ami óriási előny lehet bármilyen versenysportban. Korábban már kimutatták, hogy bizonyos ételek, például a sárga és narancssárga zöldségek, amelyekben magas a lutein és a zeaxantin (vörös, sárga, narancsszínű pigmentek), javíthatják a szem egészségét. A Georgiai Egyetem kutatói ezúttal arra voltak kíváncsiak, hogyan képesek javítani ezek az élelmiszerek a látást és a látótávolságot.
A látótávolságot úgy határozzák meg, hogy felmérik, milyen messzire lát valaki tisztán (ez sok sportoló számára kulcsfontosságú képesség). Még az azonos korú, egészségi állapotú és refrakciós státuszú egyének is jelentősen eltérő látótávolságú képességekkel rendelkeznek. A kutatók szerint ezeknek a különbségeknek az elsődleges oka a környezet szórt rövidhullámú fényére adott egyéni válaszreakció. Sok sportoló már alkalmaz stratégiákat a szórt rövidhullámú fény hatásának minimalizálása érdekében, a kutatók viszont úgy vélik, hogy a retina pigmentekben, azaz luteinben és zeaxantinban gazdag élelmiszerek bevitele javíthatja a szem természetes képességét az ilyen fény kezelésére.
Nézzen bele ebbe a szembe, de figyeljen, átverheti a látvány
Tom Stafford, a brit Sheffieldi Egyetem kognitív tudósa egy igen érdekes optikai csalódást alkotott meg.
Összességében kimutatták, hogy a lutein és a zeaxantin növekvő mennyisége a retinában és az agyban csökkenti a csillogászavart, javítja a kromatikus kontrasztot és a vizuális-motoros reakcióidőt, ráadásul segítik a végrehajtó funkciókat, például a problémamegoldást és a memóriát.
Azt persze a kutatók is elismerik, hogy a lutein és a zeaxanthin felszívódása és felhasználási módja személyenként változik, azonban úgy vélik, hogy az eredményeik elegendő okot adnak arra, hogy színesebbé tegyük az étrendünket.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.