Tech hvg.hu 2023. május. 04. 14:03

128-szor jobb mRNS-vakcinát tervezett a koronavírus ellen a mesterséges intelligencia

A kínai Baidu Research amerikai kutatói egy olyan mesterséges intelligenciát alkottak meg, ami néhány perc leforgása alatt egy, az eddiginél hatékonyabb mRNS-vakcinát képes megtervezni.

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével a jelenleginél hatékonyabb és hosszabb védelmet biztosító koronavírus elleni védőoltásokat tervezhetnek a tudósok – számolt be róla a Nature. A kínai Baidu Research kaliforniai tudósai egy olyan MI-t fejlesztettek ki, ami a jelenleginél bonyolultabb szerkezetű mRNS-vakcinák létrehozására képes.

A Nature beszámolója szerint az új technológia lehetővé teszi, hogy a bejuttatott genetikai anyag a szokásosnál hosszabb ideig maradjon fenn. Minél stabilabb az mRNS, annál több antigént termel az adott személy testében. Ez az antitestek növekedéséhez vezet, így elméletileg felkészültebb lesz a szervezet a fertőző betegségek ellen.

A lap szerint emellett további előnye a technológiának, hogy a vakcina nehezebben bomlik le. A koronavírus-járvány idején, amikor az mRNS-alapú oltásokat kellett szállítani, azoknak –15 Celsius-fokos közeget kellett biztosítani, hogy ne „romoljanak meg”. Ez viszont megakadályozta azt, hogy gyorsan és olcsón el lehessen juttatni a szérumot a világ minden területére.

Vége lehet az állatkínzásnak, inkább laborban növesztett miniatűr szervekkel tesztelnék a védőoltásokat

Amerikai kutatók állatkísérletek helyett másik módszert javasolnak a védőoltások tesztelésére. Ez nemcsak gyorsítaná, de etikusabbá is tenné a folyamatot.

A szakemberek által kifejlesztett LinearDesing nevű eszköz néhány perc alatt fut le egy asztali számítógépen. A tesztek során az egerekben akár 128-szor is több antitestválaszt mértek, mint amennyit a hagyományos módszerrel fejlesztett mRNS-vakcinák voltak képesek kiváltani. A védőoltás eltarthatósága emellett a hatszorosára növekedett.

A kutatók eddig a Covid, valamint az övsömör elleni védőoltásokat tesztelték, de úgy vélik, hogy más betegség ellen is be lehetne vetni a technológiát.

Az eredményekről a Nature tudományos lapban jelent meg publikáció.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.