Tech hvg.hu 2023. április. 12. 11:03

Lócsontok árulták el: hamarabb voltak spanyol lovak, mint spanyolok a vadnyugaton

A Coloradói Egyetem kutatói szerint már az 1600-as évek elején is voltak háziasított lovak a vadnyugaton, pedig korábban úgy gondolták, hogy csak 1680 után került az őslakosokhoz ilyen állat.

A ló az amerikai nyugat – vadnyugat – jelképévé vált, ám arról régóta vitatkoznak a tudósok, hogy a háziasított állatok hogyan juthattak el először ebbe a régióba. Most egy új kutatás arra jutott, hogy ez már az 1600-as években megtörténhetett.

A Science folyóiratban megjelent publikáció szerint a területről összegyűjtött lócsontok elemzése azt mutatta, hogy a lovak valóban jelen lehettek a 17. század elején a térségben, vagyis a történelmi feljegyzések helyesek lehetnek ezzel kapcsolatban.

A Coloradói Egyetem tudósainak kutatása azért is jelentős, mert az őslakosok történetei szerint már azelőtt spanyol lovakon ültek az őseik, hogy az európai gyarmatosítók megérkeztek volna ebbe a térségbe. Mindez azt feltételezi, hogy valószínűleg valamilyen kereskedelmi útvonalon keresztül érkezhettek oda az állatok.

Szilágyi Attila / Mozinet

Az amerikai Associated Press hírügynökség emlékeztet, a korábbi genetikai kutatások kimutatták, hogy a lovak ősei évmilliókkal ezelőtt alakultak ki Észak-Amerikában, majd onnan vándoroltak át Európába, ahol háziasították őket. Ám ezeknek az állatoknak az ősei nagyjából 6000 évvel ezelőtt eltűntek Észak-Amerikából.

Korábban a tudósok úgy vélték, hogy a pueblói felkelés után kerültek a háziasított lovak a vadnyugatra. Ez az 1680-as években volt, amikor az őslakosok kiszorították a spanyol gyarmatosítókat Új-Mexikóból. Ekkor rengeteg állatot, lovat hagytak hátra a menekülő bevándorlók. Kiderült azonban, hogy a lovak már évtizedekkel korábban jelen voltak a térségben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

(Kiemelt kép forrása: YouTube / Blaineger.)

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.