Hatékonynak bizonyuló módszert találtak tudósok arra, hogy lehet mérsékelni az alkoholbevitelt. A kulcs az, hogy valaki egyszerre legyen tisztában az alkohol káros hatásaival, és tudatosan kimért mennyiséget fogyasszon az este során.
Az alkoholfogyasztás káros hatásairól számos esetben hallottunk már, és több törekvés is létezik arra, hogy széles körben visszaszorítsák az alkoholbevitelt. Ám kutatók most egy egészen új módszert találtak arra, hogy rávegyék az embereket az alkoholfogyasztásuk csökkentésére: ez nem más, mint annak a hangsúlyozása, hogy az ivással nő a rák kockázata, mindezt párosítva az elfogyasztott italok tudatos számontartásával.
A Science Alert hangsúlyozta: természetesen a túl sok ivás nem csak rákhoz vezethet. Megannyi probléma hozható vele összefüggésbe, például a korai halálozás, szívbetegségek, emésztési problémák, de a demencia kockázata is fokozódik általa.
Az Addictive Behaviors folyóiratban publikált tanulmányhoz három felmérést töltöttek ki: 7995 ember töltötte ki az elsőt, közülük a másodikat három héttel később 4588, és végül 2687 ember fejezte be az utolsót három héttel a második után. A résztvevőket különböző csoportokra bontották, és különböző reklámokat és üzeneteket mutattak nekik az ivásról.
A kontrollcsoporthoz mérten egy tesztcsoport módszere emelkedett ki szignifikánsan: amelyik tévéreklámot látott az italfogyasztás és a rák kapcsolatáról, kiegészülve azzal a javaslattal, hogy számolják az este során elfogyasztott italokat. Ez volt az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy az emberek megpróbálják csökkenteni az alkoholbevitelüket. Mindez a gyakorlatban is meglátszott: a hat hét alatt ez a módszer volt az egyetlen, ami tényleges csökkenést idézett elő az alkoholfogyasztásban.
Már egy kevéske alkohol is képes káros elváltozásokat okozni az agyban
Szerelmi bánat gyötri? Munkahelyi stressz kínozza? Az alkohol biztosan nem megoldás a problémára, amit amerikai kutatók új tanulmánya is erősít.
Voltak egyéb megközelítések is, például egy olyan is, melyben arra biztatták az embereket, hogy döntsenek meghatározott számú elfogyasztandó ital mellett, majd ragaszkodjanak ehhez. Ez néhány embert rávett az alkoholbevitel csökkentésére, de a kutatás egyértelmű nyertesének a korábbi módszer bizonyult.
A WHO szerint a korai halálozások 7 százaléka köthető az alkoholfogyasztáshoz – az ezzel kapcsolatos problémák megoldásának egyik módja az, hogy a fogyasztók tudtában legyenek annak, hogy mindez milyen egészségügyi kockázatokkal jár.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.