A teflonedény felsértése után már könnyen leég benne az étel, azonban ez még mindig csak a kisebb probléma. Jóval aggasztóbbak azok az egészségügyi kockázatok, amelyekre ausztrál szakemberek hívták fel a figyelmet.
A teflonedények kedveltek a mai háztartásokban, hiszen nemigen ég le bennük az étel, ráadásul könnyen tisztíthatók. Azonban – derült ki az ausztrál Flinders Egyetem Science of The Total Environment folyóiratban részletezett kutatásából – komoly egészségügyi kockázatot is rejtenek, és akár még mérgezhetik is az ételeinket. Az ilyen edények ugyanis a használatuk és a tisztításuk során elvesztik a bevonatukat, miközben egészen apró műanyagrészecskék szabadulnak fel, azonban akkor válnak igazán károssá, ha megsérül a felületük.
A mostani kutatásban az 5 mm-nél kisebb mikroműanyagokat és a még parányibb nanoműanyag-töredékeket vizsgálták. A kockázat felmérésére, illetve a mikro- és nanoműanyagok molekuláris szintű tanulmányozására, a különböző tapadásmentes edények felületeinek pásztázására az úgynevezett Raman képalkotó technikát használták – írja a ScienceAlert. Különböző algoritmusokat állítottak be és optimalizáltak, hogy létrehozzanak egy új hibrid algoritmust a teflon mikroműanyagok és különösen a nanoműanyagok rendkívül gyenge jelének észlelésére, azaz annak megállapítására, hogy a bevonatból milyen részecskék kerülhetnek az ételbe.
Arra jutottak, hogy egy elrepedt bevonat akár 2,3 millió apró részecske felszabadulását is okozhatja az ételkészítés során, mindössze 30 másodperces főzési időt alapul véve. Különös okot ad az aggodalomra, hogy a teflon, azaz a politetrafluor-etilén az úgynevezett örök vegyszerek családjába tartozik, amelyek a környezetbe ragadva számos egészségügyi problémát okoznak.
Bár azt a kutatócsoport is elismeri, hogy az ilyesfajta mikroszkopikus méretű műanyagrészecskék mérése és értékelése nehéz, ezzel együtt javasolják a régebbi főzőedények lecserélését, illetve a teflon bevonatok ellenállóbbá tételét a kopásokkal szemben.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.