Tech hvg.hu 2022. november. 25. 08:03

Egy apró karcolásból nagy baj kerekedhet, ha felsérti a serpenyőt, és utána még süt vele

A teflonedény felsértése után már könnyen leég benne az étel, azonban ez még mindig csak a kisebb probléma. Jóval aggasztóbbak azok az egészségügyi kockázatok, amelyekre ausztrál szakemberek hívták fel a figyelmet.

A teflonedények kedveltek a mai háztartásokban, hiszen nemigen ég le bennük az étel, ráadásul könnyen tisztíthatók. Azonban – derült ki az ausztrál Flinders Egyetem Science of The Total Environment folyóiratban részletezett kutatásából – komoly egészségügyi kockázatot is rejtenek, és akár még mérgezhetik is az ételeinket. Az ilyen edények ugyanis a használatuk és a tisztításuk során elvesztik a bevonatukat, miközben egészen apró műanyagrészecskék szabadulnak fel, azonban akkor válnak igazán károssá, ha megsérül a felületük.

A mostani kutatásban az 5 mm-nél kisebb mikroműanyagokat és a még parányibb nanoműanyag-töredékeket vizsgálták. A kockázat felmérésére, illetve a mikro- és nanoműanyagok molekuláris szintű tanulmányozására, a különböző tapadásmentes edények felületeinek pásztázására az úgynevezett Raman képalkotó technikát használták – írja a ScienceAlert. Különböző algoritmusokat állítottak be és optimalizáltak, hogy létrehozzanak egy új hibrid algoritmust a teflon mikroműanyagok és különösen a nanoműanyagok rendkívül gyenge jelének észlelésére, azaz annak megállapítására, hogy a bevonatból milyen részecskék kerülhetnek az ételbe.

Flickr/Paul-W

Arra jutottak, hogy egy elrepedt bevonat akár 2,3 millió apró részecske felszabadulását is okozhatja az ételkészítés során, mindössze 30 másodperces főzési időt alapul véve. Különös okot ad az aggodalomra, hogy a teflon, azaz a politetrafluor-etilén az úgynevezett örök vegyszerek családjába tartozik, amelyek a környezetbe ragadva számos egészségügyi problémát okoznak.

Bár azt a kutatócsoport is elismeri, hogy az ilyesfajta mikroszkopikus méretű műanyagrészecskék mérése és értékelése nehéz, ezzel együtt javasolják a régebbi főzőedények lecserélését, illetve a teflon bevonatok ellenállóbbá tételét a kopásokkal szemben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.