Tech hvg.hu 2022. október. 11. 12:04

A Nespresso figyelmeztet: vége lehet a kávézásnak a klímaváltozás miatt

A klímaváltozásra rendkívül érzékeny kávéültetvényeket magasan fekvő területekre kellene költöztetni, ez azonban újabb erdőirtásokat hozhat magával.

Az aszályok, majd a hirtelen lezúduló, özönvízszerű esőzések, a kártevők megjelenése és a betegségek is a klímaváltozás számlájára írhatók, ezek pedig együttesen jelentős mértékben nehezítik a kávétermesztést – figyelmeztet a Nespresso. Mivel a babok minőségét nehéz a klímaváltozás mellett megtartani, ez pedig a vadon termő kávéfajták 60 százalékát érinti, így előbb-utóbb egyre kevesebb terem majd a világban.

A cikk szerint 2050-re a jelenleg kávétermesztésre használt földek 50 százaléka alkalmatlan lesz a termesztésre, mindez pedig azt jelenti, hogy egyre kevesebb lesz a termés, így pedig nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat.

A Nespresso példát is hoz a problémára: az arabica kávé például 18–21 Celsius-fok között virágzik akkor, ha meghatározott mennyiségű csapadékot kap. Emiatt a növénytermesztés egyre magasabb területekre vándorolhat, ami veszélyezteti az erdőket. Etiópiában a kormány már arra biztatja a termelőket, költöztessék minél magasabbra az ültetvényeiket.

Szokott rendszeresen kávézni? Egy új kutatás szerint nagyon jól teszi

Egy frissen megjelent kutatási eredmény szerint a mérsékelt kávéfogyasztás segíthet hosszabb életet élni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a világon nagyjából 4 millió hektárnyi ültetvényt kellene rehabilitálni és megújítani. Ha ezt megtennék, a globális termelés 5–20 százalékkal nőhetne, ha azonban ez nem történik meg, a termelésből óriási terület fog kiesni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.