A klímaváltozásra rendkívül érzékeny kávéültetvényeket magasan fekvő területekre kellene költöztetni, ez azonban újabb erdőirtásokat hozhat magával.
Az aszályok, majd a hirtelen lezúduló, özönvízszerű esőzések, a kártevők megjelenése és a betegségek is a klímaváltozás számlájára írhatók, ezek pedig együttesen jelentős mértékben nehezítik a kávétermesztést – figyelmeztet a Nespresso. Mivel a babok minőségét nehéz a klímaváltozás mellett megtartani, ez pedig a vadon termő kávéfajták 60 százalékát érinti, így előbb-utóbb egyre kevesebb terem majd a világban.
A cikk szerint 2050-re a jelenleg kávétermesztésre használt földek 50 százaléka alkalmatlan lesz a termesztésre, mindez pedig azt jelenti, hogy egyre kevesebb lesz a termés, így pedig nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat.
A Nespresso példát is hoz a problémára: az arabica kávé például 18–21 Celsius-fok között virágzik akkor, ha meghatározott mennyiségű csapadékot kap. Emiatt a növénytermesztés egyre magasabb területekre vándorolhat, ami veszélyezteti az erdőket. Etiópiában a kormány már arra biztatja a termelőket, költöztessék minél magasabbra az ültetvényeiket.
Szokott rendszeresen kávézni? Egy új kutatás szerint nagyon jól teszi
Egy frissen megjelent kutatási eredmény szerint a mérsékelt kávéfogyasztás segíthet hosszabb életet élni.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a világon nagyjából 4 millió hektárnyi ültetvényt kellene rehabilitálni és megújítani. Ha ezt megtennék, a globális termelés 5–20 százalékkal nőhetne, ha azonban ez nem történik meg, a termelésből óriási terület fog kiesni.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.