Tech hvg.hu 2022. szeptember. 20. 09:36

Levegő nélküli abroncs kerül a holdjáróra, szélsőséges viszonyokat kell kibírnia

A NASA holdjárójára a Goodyear fejleszt majd abroncsot, épp úgy, mint korábban az Apollo-program során.

Ember a Holdon
Friss cikkek a témában

Bár jó néhány évet még biztosan várnunk kell arra, hogy a NASA űrhajósa ismét a Holdon landoljon, a szervezet már javában készül erre. Az égitest felszínére például új holdjáró autó érkezik majd, amelynek speciális kerekekre lesz szüksége ahhoz, hogy közlekedni lehessen vele.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint ezen már javában dolgozik a Lockheed Martin, a General Motors és a Goodyear.

Az abroncsokat gyártó cég állítólag ugyanazt a levegő nélküli technológiát használná, amit a Földön is például az autóknál – de annak egy továbbfejlesztett változatát.

A cég kiemelte, a korábban az Apollo-program során használt holdjárónál csupán néhány napot kellett kibírnia az abroncsnak, és csak rövid távolságokat – legfeljebb 8 km-t – kellett megtenni a járművel. Most ennél jóval nagyobb távolságokra, valamint hosszabb igénybevételre lesz szükség.

Videón a Holdra tervezett kisautó, amellyel az űrhajósok közlekedhetnek majd

Egy űripari startup, a Venturi Astrolab elkészítette egy holdjáró prototípusát, amiben akár ketten is utazhatnak, és közben rakománynak is jut hely.

Az abroncsnak -150 és 121 Celsius-fok közötti hőmérséklet-ingadozást kell majd kibírnia, vagyis jóval szélsőségesebb körülményeket, mint a Föld bármelyik pontján. Emellett a sugárzásnak is ellen kell állnia.

A cég várhatóan 2025-re áll majd elő az abcsoncsokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.