Tech hvg.hu 2021. június. 11. 10:33

Egy új módszerrel sokkal olcsóbbak lehetnek az akkumulátorok

A szaúd-arábiai tudósok kidolgoztak egy eljárást, amivel a tenger vizéből is ki lehetne nyerni a lítiumot. Ott 5000-szer több van ugyanis, mint a szárazföldön.

A lítium az egyik, ha nem a legfontosabb nyersanyag jelenleg a Földön. Ebből készülnek ugyanis azok az akkumulátorok, amelyek az okosóráktól kezdve a számítógépeken át egészen az elektromos autókig szolgálják azok működését. Csakhogy ebből sincs végtelen mennyiségű a bolygónkon, olyannyira nincs, hogy a következő 60 évben kimerülhetnek a lelőhelyek.

Mindez érthető módon igen komoly problémát okozna, ezért a szakemberek folyamatosan keresik a megoldást, hogy miként lehetne plusz forráshoz jutni. A kutatók szerint a tengerek kiváló bányászati helyszínt jelenhetnének, ugyanis a számítások szerint a tengervízben 5000-szer több lítium található, mint a szárazföldön.

[Ezt olvasta már? Áttörést értek el a tudósok, jöhetnek az új akkumulátorok, amik sokkal tovább bírják]

A problémát a kitermelés jelenti, mivel a vízben rengeteg más ásványi anyag is található. A szaúd-arábiai Abdullah Egyetem tudósai most ezt a problémát segíthetnek orvosolni – írja az IFLScience.

Az Energy & Environmental Science tudományos lapban megjelent publikációjuk szerint egy olyan elektrokémiai elemet építettek, amelynek legfontosabb elemét a lítium-lantán-titán-oxidból (LLTO) készült kerámia szűrő jelenti.

A rendszer 3,25V-nál hidrogén gázt termel az anódnál, klórgázt pedig a katódnál. Ennek köszönhetően a lítium a központi egység felé terelődik, ahol átjut a szűrőn – ellentétben más ásványi anyagokkal és részecskékkel.

A rendszer a számítások szerint 76,3 kWh energia felhasználásával 1 kilogramm lítiumot képes kinyerni a vízből, miközben melléktermékként az említett gázok keletkeznek. Mivel a visszamaradó vizet utána a sótalanító üzemekben is fel lehet használni, ezért úgy vélik, megéri használni a technológiát.

[Óriási lítiummezőt fedeztek fel Németország alatt]

A szakembereknek két problémát kell jelenleg megoldaniuk: az egyik, hogy ennél nagyobb mennyiségben tudjanak majd lítiumot előállítani, a másik pedig, hogy a rendszerhez a Földön szintén ritkán előforduló lantára is szükség van. Ugyanakkor ha sikerül tökéletesíteni a fejlesztést, azt jelentősen lenyomhatja majd az akkumulátorok árát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.