Tech hvg.hu 2021. április. 20. 21:36

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

A gyártó vállalta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásának megfelelően feltünteti a nagyon ritka mellékhatásokat is, például az esetleges vérrögképződést.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Johnson & Johnson-oltások ritka mellékhatásaként fel kell tüntetni az alacsony trombocitaszámmal összefüggésbe hozható vérrögképződéses eseteket – állapította meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyógyszerkockázat-értékelő bizottságának (PRAC) vizsgálata.

A gyártó kedden azt közölte, hogy a PRAC iránymutatásainak megfelelően frissíti a koronavírus elleni Janssen oltóanyag alkalmazási előírását és a betegtájékoztatót, hogy szerepeljenek benne a nagyon ritka mellékhatások is.

Johnson & Johnson bejelentette azt is, hogy a bizottság ajánlása nyomán folytatja az oltóanyag szállítását az Európai Unióba, Norvégiába és Izlandra.

„A termékeinket használók biztonsága és jóléte az első számú prioritás. Nagyra értékeljük a PRAC szigorú felülvizsgálatát, és közös a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a ritka tünetekre a helyes diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében - mondta Paul Stoffels, a Johnson & Johnson tudományos igazgatója.

Az Európai Gyógyszerügynökség azután döntött úgy, hogy megvizsgálja a kockázatokat, hogy az USA-ban több esetben is vérrög keletkezett azoknak a szervezetében, akiket a Johnson & Johnson termékével oltottak be. Az EMA ugyanakkor továbbra is javasolja a Johnson & Johnson vakcina használatát, mivel annak előnyei meghaladják az esetleges kockázatokat.

Az EMA tájékoztatására alapozva Hollandia kedden bejelentette, hogy folytatja az oltást a Johnson & Johnson cég vakcinájával. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter megerősítette az ügynökség álláspontját, miszerint az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról