Tech hvg.hu 2021. március. 18. 10:33

Szakértő: előbb-utóbb Magyarországon is számítani lehet az olcsó Windows-kulcsok miatti razziákra

Girardi Kornél szerint az, hogy valaki pár ezer forintért jut telepítőkulcshoz, az nem azonos a legális szoftverhasználattal.

Néhány napja terjedt el a hírekben egy külföldi ügy, amely szerint a német hatóság lecsapott azokra a felhasználókra, akik olcsó Windows-kulcsokat vásároltak. Nem egy esetben még házkutatást is tartottak.

Girardi Kornél licencelési szakértő, az IPR-Insights licenctanácsadási csoportvezetője szerint arról egyelőre nincsenek információk, hogy Magyarországon "mikor indul be a gépezet", és kezdődik meg a németországihoz hasonló hatósági felülvizsgálat,

de az a határozott véleményem, javaslatom, hogy nem érdemes kockáztatni és kivárni, mert előbb-utóbb számítani lehet az ellenőrzésekre”.

Girardi erről a Bitport.hu-nak beszélt, hangsúlyozva, hogy a telepítőkulcs megléte, megvásárlása – még ha azt el is fogadja a szoftver – nem azonos a legális szoftverhasználattal. “Lássuk be, kevéssé életszerű, amikor a pár ezer forintért megvásárolt licenckulcsról (esetleg mellé adott letölthető telepítőkészletről) hisszük azt, hogy az eredeti (nem hamisított) szoftver, amely a felhasználási szerződés értelmében jogszerű használatot biztosít a hivatalos kereskedelmi csatornákból származó, vagy azokon keresztül elérhető jelentősen drágább szoftverlicenc társaival szemben”. Girardi úgy folytatja, “akkor is tévúton járunk, ha azt gondoljuk, hogy ez kimagyarázható csínytevés vagy adott esetben jóhiszemű vásárlás”.

A szakértő szerint még nem késtünk el azzal, hogy megszabaduljunk, "kvázi kikukázzuk" az ilyen gyanúsan olcsón vásárolt, vélhetően lopott vagy illegálisan értékesítésre kínált szoftvereket, és legális csatornán keresztül biztosítsuk eszközeinkre a jogszerű szoftverhasználatot. A szoftvergyártói helyszíni audit hatókörébe – érthető okokból – nem tartoznak bele a magánszemélyek, mikrovállalkozások, de abban szerinte biztosak lehetünk, hogy

a szoftvergyártók mindent meg fognak tenni azért, hogy megakadályozzák, felszámolják szoftvereik illegális terjedését”.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.