Tech hvg.hu 2021. március. 12. 11:33

30 ezer videót törölt a YouTube, mert hazudtak bennük a koronavírus elleni védőoltásokról

A YouTube fél évvel ezelőtt szigorította a tartalomra vonatkozó szabályait, most pedig kiderült, mit jelent ez a gyakorlatban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A YouTube még 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kitörésekor jelezte, hogy szigorú szabályozást vezet be a platformon a kórokozóval foglalkozó videókra vonatkozóan. Ennek célja, hogy az oldalon ne terjedhessenek a járvánnyal kapcsolatos álhírek és kamu információk. Októberben tovább szigorítottak a szabályozáson, és a moderálást a járvány ellen kifejleszett vakcinákról szóló videókra is kiterjszetették.

Az Axios most azt írja, hogy a cég 30 ezer videót törölt az oldalról, amelyek kamu információkat terjesztettek a védőoltásokról.

Ezekkel együtt 2020 februárja óta összesen több mint 800 ezer videót kellett törölniük az álhírek terjesztése miatt.

Az elmúlt hónapokban a Facebook és a Twitter is kibővítette az eddigi szabályozását, így már ezekről a platformokról is igyekeznek minden olyan információt kiszűrni, amely valótlanságot állít az oltóanyagokkal kapcsolatban.

Nem ez az első eset, hogy a YouTube fellép az oltásellenesek ellen: 2019-ben egyszerűen elzárták előlük a pénzcsapot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról