Tech hvg.hu 2021. március. 08. 08:53

Az amerikai külügy is megerősítette, hogy orosz oldalak álhíreket terjesztenek a Pfizer és a Moderna vakcináiról

Washington szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, a Külföldi Hírszerző Szolgálat és a hadsereg is benne van a dezinformációs kampányban.

Azonosítottak három, az orosz hírszerzéshez köthető internetes felületet, amelyek a Pfizer és a Moderna koronavírus elleni vakcináiról terjesztettek álhíreket – jelentette be az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A külügy szóvivője szerint – akit a Reuters idéz – az oltások mellett a dezinformációs kampányok más megszokott témái is előkerültek az említett felületeken, amelyek mindenféle megosztó témáról, így tüntetésekről és nemzetközi szervezetekről is terjesztettek hazugságokat.

A News Front nevű oldal a bejelentés szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alá tartozik. A New Eastern Outlook és az Oriental Review mögött pedig az Külföldi Hírszerző Szolgálat áll. A bejelentés szerint egy negyedik, az orosz hadsereghez kötött Rebel Inside is szerepel, de ez nagyrészt inaktív.

A Pfizer és más nyugati vakcinák hatékonyságát és biztonságosságát kétségbe vonó álhírkampányról, és a hozzá kötődő oldalakról először a Wall Street Journal számolt be, vasárnap. Nekik még mindent tagadott a Kreml. Az amerikai külügyminisztérium bejelentését már nem kommentálták.

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Több weboldalon is azonosítottak ezzel kapcsolatos beszámolókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról