Tech hvg.hu 2021. március. 04. 10:58

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az orosz vakcinagyártó szerint ez nagy lépés a vakcina uniós jóváhagyásához.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a Szputnyik V oltóanyag felülvizsgálati eljárását – közölte az EMA csütörtökön.

Az uniós ügynökség közleménye szerint a laboratóriumi vizsgálatok és a klinikai tesztek eredményei alapján úgy döntöttek, hogy megindítják a "gördülő felülvizsgálati eljárást". Ez azt jelenti, hogy a tesztek adatait és eredményeit még a forgalomba hozatali engedély iránti hivatalos kérelem benyújtása előtt értékeli az ügynökség, lerövidítve ezzel a folyamatot.

Vizsgálják a klinikai tesztek eredményének a dokumentációját, a vakcina hatékonyságát, hogy mennyire biztonságos a használata és azt is, hogy a minősége megfelel-e az uniós szabványoknak.

A Szputnyik V gyártója (Gamaleja Kutatóintézet) a Twitteren üdvözölte az EMA döntését, úgy vélik, ez nagy lépés az oltóanyag uniós jóváhagyásához. Azt is közölték, hogy várják az EMA ellenőreit a létesítményeikbe. A Szputnyik V-t már 40 országban használják világszerte.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság egészségpolitikai szóvivője annyit közölt, hogy jelenleg nem tárgyalnak a Szputnyik gyártóival, vagy a mögöttük álló szervezetekkel arról, hogy oltóanyagot vásároljanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.