Tech hvg.hu 2021. február. 22. 09:50

Egy ausztrál minisztérium válasza a Facebook blokádjára: egy fillért sem költenek el ott többé hirdetésre

Az ausztrál parlament a Facebook blokádja ellenére is kitart a hírszolgáltatással kapcsolatos törvénytervezete mellett, amelyet hétfőn nagy valószínűséggel meg is szavaznak. Az egészségügyi minisztérium közben azt közölte: nem hirdetnek többet a Facebookon.

Az ausztrál politikusokat nem hatja meg, hogy a Facebook büntetésként letiltotta a közösségi oldal ausztrál részéről a hírek megosztását, válaszul arra, hogy az ausztrál parlament törvényben kötelezné a közösségi oldalt arra, hogy az fizessen a helyi médiacégektől átvett tartalmakért.

Jelenleg tehát az ausztrál facebookozók nem tudnak híreket olvasni, illetve megosztani az oldalon. A törvényhozást azonban nem törte meg a blokád, s közölték: továbbra is kitartanak a tervezet mellett, amely már a végső jóváhagyásra vár. Ennek szövegezése a Reuters cikke szerint mindenben megfelelő, így változtatni sem fognak rajta.

A tervezet egyébként nemcsak a Facebookot kötelezi fizetésre, hanem a Google-t is, hiszen az is híreket jelenít meg oldalán. A Facebookkal ellentétben a Google viszont hajlandó a kompromisszumra. Az ausztrál törvényhozók szerint ennek alapján a Facebooknak is képesnek kell lennie, hogy elfogadja a feltételeiket.

A tervezetben említett ellenértéket nem a politikusok találják ki, hanem a hírszolgáltatók. Ha azonban a felek nem jutnak egyezségre, akkor egy bírói gárda hozhat döntést a licencdíjakról.

A történet másik része, hogy az ausztrál egészségügyi minisztérium azt közölte: hétfőtől egyetlen hirdetést sem jelentetnek meg a Facebookon. A pénzt ehelyett mást felületeken költik el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról