Tech hvg.hu 2021. január. 19. 13:03

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

A közösségi média továbbra is tiltott eszköznek minősül Ugandában, ahol a napokban ismét választások zajlottak. A voksolás idejére a országszerte teljeskörűen lekapcsolták az internetelérést. A hálózatot a voksolás végeztével visszakapcsolták. A kritikusok szerint a történteknek jól sejthető okai vannak: csalás történt.

Napokig tartó szünet után ismét elérhető az internet Ugandában, a közösségi média viszont továbbra is blokkolás alatt áll – jelentette a BBC. A kelet-afrikai országban nem baleset vagy rendellenes működés következtében szűnt meg a hálózati hozzáférés: a kormányerők határoztak így, mert a nagy amerikai cégek szerintük elfogultak, emellett képesek befolyásolni a választókat. Ugandában pedig épp választás zajlott.

A voksolást a hatodik mandátumát kezdő Yoweri Museveni nyerte, többek szerint csalással. Az ellenzéki National Unity Platform nevű párt szóvivője azt mondta: Museveni azért állíttatta le az internetet, hogy a csalás bizonyítékai ne juthassanak el az illetékesekhez. Bár az internet azóta újra működik Ugandában, a közösségi média (így például a Facebook) nem, azt csakis virtuális magánhálózat (VPN) segítségével lehet használni. Az ellenzék szerint ez is csak őket igazolja.

Az ország törvényei szerint a választással kapcsolatos észrevételeket a nyertes kihirdetését követő 15 napban lehet jelezni az ugandai legfelsőbb bíróság felé. Museveni kihívója, a voksoláson alul maradt Bobi Wine attól tart, a közösségi oldalak blokkolásával nem tudnak elég bizonyítékot összegyűjteni és azokat időben az illetékesek elé vinni. Az Európai Unió vagy az Egyesült Államok nem küldött megfigyelőcsoportokat Ugandába, de utóbbi már jelezte: elvárják, hogy a hozzájuk eljutott hírek miatt alapos, független vizsgálat kezdődjön.

Museveni a BBC szerint azután döntött a közösségi oldalak országon belüli blokkolásáról, hogy a Facebook több kormánytag oldalát is felfüggesztette. Erre azért volt szükség, mert a kormányerők profiljain keresztül durva támadást indítottak az ellenzéki politikusok Facebook-oldalai ellen, ami már a közösségi oldalnak is sok volt. Museveni ezt példátlan beavatkozásnak nevezte, és megtorlásként valamennyi szolgáltatást letilttatta.

Museveni 1986 óta irányítja Ugandát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.