Tech hvg.hu 2021. január. 15. 08:33

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég

Újabb kilenc kínai cég, köztük a Xiaomi is felkerült az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának tiltólistájára. Az ezen szereplő vállalatokba nem fektethetnek be amerikaiak. Ezzel a feltörekvőben lévő mobilgyártó a Huawei sorsára juthat.

A döntés értelmében leköszönőben lévő Trump-adminisztráció ugyanúgy nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint a Xiaomira, mint a Huaweire vagy a ZTE-re. Ennek azonban nemcsak az amerikai technológia embargója miatt lehet negatív hatása a kínai vállalatra – írja az Android Police.

Az, hogy feketelistára tették a Xiaomit, azt is jelenti, hogy az amerikai befektetőknek meg kell válniuk a Xiaomiben lévő részesedésüktől. Ez azért is lehet rendkívül érzékeny lépés, mert míg a Huawei vagy a ZTE mögött elsősorban a kínai állam áll, a Xiaomi a 2018-as tőzsdei bevezetés óta dollármilliárdokat kapott a befektetőktől.

Az amerikai befektetők november 11-ig kaptak haladékot, hogy megváljanak a részvényeiktől, ami lehetőséget biztosít arra, hogy eladják azokat. A döntés hatása azonban már most érződik: a bejelentés óta már 10 százalékot esett a cég részvényeinek árfolyama, jelenleg 29,15 hongkongi dollárt, vagyis nagyjából 1100 forintot érnek a papírok.

Az amerikai Huawei-embargó 2019. májusi meghirdetését követően azt írtuk: ha a Huawei helyére lépni kívánó Xiaominak is túl jól megy majd a szekér, könnyen a feketelistán találhatja magát. Ez viszont már nagyon vékony jég. A mobilvásárlók zömét érintő tömeges tiltásnál könnyen visszafelé sülhet el az amerikai fegyver, főleg akkor, ha a kínai gyártók összefogva teszik le a voksukat egy új platform mellett.

Az USA–Kína-viszony egyik érdekes kérdése, hogy a jövő héten hatalomra lépő Biden-adminisztráció mit tesz majd a Trump-kormányzat által elrendelt tilalmakkal.

Frissítés: Változtatás nélkül közöljük a Xiaomi nyilatkozatát az Egyesült Államok intézkedésével kapcsolatban.

"A Vállalat minden országban, ahol üzleti tevékenységet folytat törvényesen, a helyi jogszabályoknak megfelelően működik. A Vállalat polgári célú termékeket és szolgáltatásokat állít elő a lakosság számára. Megerősíti, hogy a kínai hadsereg nem tartozik a tulajdonosai közzé és nem is áll annak ellenőrzése alatt, valamint nem minősül a “Kínai Kommunista Hadsereg Vállalatának”, ahogy azt az NDAA (honvédelmi engedélyezési törvény) meghatározta. A Vállalat megteszi a szükséges intézkedéseket a Vállalat és részvényesei érdekeinek védelmében.

A Vállalat mérlegeli a lehetséges következményeket és felméri azoknak a teljes cégcsoportra gyakorolt hatásait. Amint esedékessé válik, a Vállalat újabb nyilatkozatot fog tenni."

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról