Tech hvg.hu 2021. január. 13. 12:03

Autoimmun betegsége van? Érdeklődjön orvosánál a koronavírus-oltásról!

Az első itthoni tapasztalatok szerint nem okoz gondot a vakcina.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Oltassák be magukat az autoimmun betegek, főleg ha immungátló szert kapnak – biztatja az érintetteket Szekanecz Zoltán reumatológus, az MTA doktora. „Mivel valóban sok a kérdés, van még némi bizonytalanság is, ezért kérjük, ne habozzanak tanácsot kérni orvosaiktól. Az elmúlt napokban már itthon is több százan kapták meg az oltást, semmi probléma eddig nem merült fel“ – írja Facebook-oldalán, a Debreceni Egyetem általa vezetett reumatológiai tanszéke munkatársai nevében is.

Ez nemcsak a Covid-oltásra, hanem általában a fontos (például az influenza vagy a pneumococcus elleni) oltásokra is vonatkozik – teszi hozzá. Hivatkozik az Európai Reumaliga (EULAR) decemberi, időnként frissülő állásfoglalására, amely szerint nincs ok arra, hogy ezeket a vakcinákat megvonják a reumatológiai, különösen az immunrendszert befolyásoló gyógyszerekkel kezelt betegektől. Igaz, még nincsenek adatok arról, hogyan hatnak az új vakcinák az ilyen betegekben. Ezek az információk a következő hónapokban várhatóak. (Ennek hátteréről itt írtunk.)

Az EULAR szakértői abból indulnak ki, hogy más olyan oltóanyagok, amelyek a mostaniakhoz hasonlóan nem tartalmaznak élő vírust, jól működnek immunszupprimált betegekben. Ugyanezt feltételezik a mostani mRNS alapú (Pfizer–BioNTech, Moderna), vagy vektoros (Astra-Zeneca, Janssen), illetve a Novavax vakcinákról. Ezek nem okozhatnak vírusos betegséget, nem viszik át a fertőzést, és nem változtatják meg a beoltott emberek genetikai állományát sem – ezt érdemesnek tartják hangsúlyozni a szakértők.

A védőoltást lehetőleg akkor kell alkalmazni, amikor a reumatológiai betegség nyugalmi fázisban van. Akinél immunszuppresszív kezelést terveznek, annak előtte javasolják az oltást. „Az oltás akkor a leghatékonyabb, ha az immunszuppresszió mértéke alacsony. Ezzel együtt az alapbetegség fellángolásának kockázata reális, ezért nem ajánlott csökkenteni a gyógyszeres kezelést“ – ajánlják a szakértők. Talán az egyetlen kivétel, ha valakit a rituximab hatóanyaggal kezelnek, ilyenkor külön meg kell beszélni az oltás körüli teendőket a kezelőorvossal.

Mint mindig, az oltás esetében is az orvosi véleményre kell hallgatni – erősíti meg az állásfoglalás, de a lényeg:

általában „bármelyik vakcinával jobb oltani, mint egyáltalán nem oltani“.

A múlt héten az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tudósai is azt írták, hogy hacsak valamilyen speciális orvosi okból nem ellenjavallt, mindenki vegye igénybe a védőoltást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.