Tech MTI 2021. január. 07. 18:00

WHO: Kevés a vakcina, rugalmasnak kell lenni az adagolások határidejével

Van, ahol nem tartják be a gyártó által javasolt határidőt annak érdekében, hogy minél több embert tudjanak gyorsan beoltani.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Biztonságos kompromisszumra van szükség a vakcinák korlátozott mennyisége és az emberi életek megmentése között – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának a vezetője. Hans Kluge szerint ezért rugalmasnak kell lenni a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltásának adagolásával, figyelembe véve azt, hogy kevés van ezekből.

A Pfizer-BioNTech vakcinából két adagra van szükség a védettség kialakításához. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a vakcina hatékonysága olyan kutatáson alapszik, amelynél a második adagot az elsőtől számítva 19-42 nappal adták be.

A kompromisszumos tanáccsal a brit példára utalt Kluge. Az Egyesült Királyságban úgy döntöttek, hogy az eredetileg a második dózisra félretett vakcina-adagokat is beadják első dózisként, hogy minél többen, minél előbb oltáshoz jussanak. A szükséges második adagot pedig három helyett 12 hét elteltével adják be. Németország is fontolgatja ezt, míg Dánia úgy döntött, hogy 6 hétre terjeszti ki a két vakcina beadása közötti intervallumot.

A vakcinát fejlesztő cégek, a Pfizer és a BioNTech a héten arra figyelmeztettek, nincs bizonyíték arra, hogy a két dózisban beadandó védőoltás hatékony lesz, ha nem a kísérletek során alkalmazott időben adják be a második adagot. A vakcina biztonságossát és hatékonyságát ugyanis nem vizsgálták különböző adagolási menetrendek mellett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról