Tech hvg.hu 2020. december. 02. 08:27

Engedélyezték a briteknél a BioNTech és a Pfizer 95 százalékos koronavírus-vakcináját

Az Egyesült Királyság az első olyan ország a világon, ahol jóváhagyták a BioNTech és Pfizer oltóanyaggyártó cégek koronavírus elleni vakcináját. Első körben az idősek, egészségügyi dolgozók kaphatják meg a bizonyítottan működő, semmilyen komolyabb mellékhatást nem okozó oltást.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Biztonságosnak minősítette a brit szabályozó (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA), így széles körben is megkezdődhet a BioNTech és Pfizer cégek oltóanyagának használata az Egyesült Királyságban – derül ki a BBC szerdai híréből.

A BioNTech-Pfizer gyártású vakcina így a világon elsőként a briteknél válik használhatóvá.

Az Egyesült Királyság 40 millió adagra szerződött le a 95 százalékos hatékonyságú oltásból, mely 20 millió ember immunizálásra elegendő – a vakcinából fejenként ugyanis kettőt szükséges beadni. A szert első körben a kiemelt csoportok (így az idősek, egészségügyi dolgozók) kaphatják meg, erre már a következő napokban sor kerül.

A két cég november elején jelentette be, hogy hatásos vakcinát tudott fejleszteni a koronavírus-járvány ellen. Az oltóanyagot harmadik, befejező szakaszában gyűjtött adatok alapján 90 százalékosnak minősítették, de az újabb vizsgálatok után ez 95 százalékra emelkedett. A BNT162b2-nek nevezett vakcina a vírus genetikai kódját tartalmazva tanítja meg a testnek, hogyan küzdjön a Covid–19-cel, és alakítson ki immunitást a kórokozó ellen.

A BioNTech fejlesztése rekordidő alatt született meg, a kutatók 10 hónap alatt jutottak el a vakcinával kapcsolatos koncepcióktól a kész oltásig. De, mint azt a hat országban, több mint 43 ezer fővel végzett klinikai vizsgálatok is igazolták, működik, ráadásul nem okoz erős, komolyabb mellékhatásokat. A szer egyetlen hátránya a többi ilyen anyaghoz képest, hogy mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni, illetve az ára is valamivel drágábbra jön ki: a BBC 15 fonttal (kb. 6 ezer forinttal) kalkulál oltásonként. Az oxfordi és az orosz vakcinák 3, illetve 7,50 fontba kerülnek.

Bár a vakcinák elkészülte a tudományos élet szerint is fontos előrelépés, a szakemberek úgy vélik, nem dőlhetünk hátra: az oltóanyagoktól függetlenül is tartani kell a távolságot és arcmaszkot kell hordani, hogy csökkenteni tudjuk a fertőzésszámokat. Utóbbiakat nemcsak a brit kutatók igyekeztek hangsúlyozni, német és francia szakemberek is megerősítették.

Az oltóanyagból az EU-s tagállamokba is kerül majd, de az ehhez kapcsolódó engedélyeztetési folyamat még nem zárult le. A vakcina fejlesztője egy nappal korábban, kedden nyújtotta be a szükséges dokumentumokat az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA), amely gyorsított eljárásban igyekszik döntést hozni. Ha engedélyezik, úgy még az év vége előtt megkezdődhet a vakcina európai forgalmazása és használata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.