Tech hvg.hu 2020. november. 25. 18:10

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Egy különös baleset eredményeként 50 ezer, korábban fogságban tartott lazac került ki az ausztrál vizekbe. Helyi környezetvédők szerint a halak károsíthatják a környezetet.

Kisebb tűz ütött ki hétfőn a Tasmaniában található Huon Aquaculture nevű halgazdaság területén, amely következtében 50 ezer tenyésztett lazac került a vizekbe – írta a The Guardian.

A helyi környezetvédők szerint a lazacsereg potenciális veszélyt jelent az ökoszisztémára, ugyanis károsíthatják azt: a vizekbe kerülő új halak kiszoríthatják az őshonos fajokat, bizonyos állatok pedig éhen halhatnak miattuk. A kritikusok, többek közt a halállomány gondozói viszont úgy vélekednek, hogy a környezetvédők túloznak, és az ügyből semmi baj nem származhat.

A halgazdaság nem tervezi begyűjteni a halakat, mivel a veszteségük elenyésző: az állománynak mindössze 1 százalékát teszik ki a szökevény lazacok. Ráadásul előbb-utóbb úgyis elpusztulnának – vagy a fókák eszik meg vagy halászok fogják ki őket. A telep működtetői egy 2018-as tanulmányra is hivatkoznak, melyben arról írnak, hogy a gazdaságban szaporított lazacok általában nem bántják az őshonos fajokat. A környezetvédők ezzel szemben azonnali vizsgálatot sürgetnek.

A halak egyébként akkor jutottak a vizekbe, amikor a tűz kárt okozott a tárolásukra szolgáló felületben. Hogy mindez hogyan történt, egyelőre nem ismert, csak az, hogy az incidens után a halak nagyobb számban eltűntek a telepről.

A lazacok nagyjából 4 kilogramm súlyúak. Az még nem biztos, hogy pontosan 50 ezer jutott ki belőlük. A halgazdaság működtetője szerint lehetséges, hogy valamivel több egyedről van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.