Tech hvg.hu 2020. október. 09. 08:03

Ha Windowst 10-est akar tenni a gépére, fel fog ugrani egy fontos képernyő

Új képernyőt vezethet be a Microsoft annak érdekében, hogy a felhasználók a saját használati szokásaikhoz legjobban illő rendszert kapják kezeik alá.

Nincs egyetlen tökéletes számítógép. Hogy kinek milyenre van szüksége, az nagyban függ attól, hogy mire használja: böngészgetni és videókat nézni szokott rajta, főleg szövegszerkesztésre használja, sokat játszik vagy például videót vág. A felhasználói élmény azonban nem csak a hardvertől függ, sok múlik a szoftveren – ilyen módon segítene a Microsoft.

Az új funkciókat elsőként megkapó nyilvános tesztelői kör, a Windows Insider program résztvevői előtt az operációs rendszer gyári visszaállítása, illetve újratelepítése után már megjelenik az a kezdőképernyő, amely azt firtatja, hogy az illető elsősorban mire is fogja majd használni gépét. A kategóriák – tanulás és jegyzetelés, többfelhasználós (családi) nyomkodás, üzleti célú használat, szórakozás, játék, illetve fotó- és videóvágás – egyikének kiválasztása természetesen nem azt jelenti, hogy azután már nehézkesen lehet bármi mást csinálni a PC-vel.

A Microsoft a kiválasztás után csupán annyit tesz, hogy megpróbálja a rendszer beállításait az adott felhasználási módhoz szerinte legcélszerűbb módon átállítani, finomhangolni, valamint olyan eszközöket javasol majd a felhasználónak, amellyel jobban kihasználhatja gépét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a módválasztó képernyő mikor kerül be a Windows 10 mindenki számára elérhető frissítési csomagjába. Az viszont a tesztidőszakban készített képernyőkép alapján biztosnak látszik, hogy ha be is kerül a képernyő, akkor átugorhatja majd az, aki inkább maga szeretné személyre szabni a rendszer beállításait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.