Tech hvg.hu 2020. szeptember. 23. 19:03

Nem létező emberekről generálnak fényképet, már így is születnek a Facebookon kamuprofilok

Az elmúlt időszakban két olyan hálózatot is felszámolt a Facebook, amely kamu profilokon keresztül terjesztett kormánypropagandát – áll a cég legfrissebb jelentésében. Az egyik Kínához, a másik a Fülöp-szigetekhez kapcsolható.

A közölt adatok szerint 155 Facebook-fiók, 11 oldal, 9 csoport és hét Instagram-fiók tevékenysége kötődött a kínaiakhoz, míg a Fülöp-szigetek esetében 57 Facebook-profilról, 31 oldalról és 20 Instagram-fiókról van szó. A cég mindkét esetben úgy találta, mindkét hálózat megszegte a Facebook szabályzatát azzal, hogy kormányzati szervek nevében összehangolt, megtévesztésre alkalmas kampányt folytattak.

A Kínából és a Fülöp-szigetekről koordinált tevékenységeket a Facebook a Graphika nevű elemzőcéggel közösen derítette fel, amely fő profilja a dezinformációs kampányok leleplezése.

A jelentés szerint a kamu profilokhoz mesterséges intelligencia felhasználásával készítettek profilképeket, így generálván nem létező emberek fényképét. Ben Nimmo, a Graphika egyik elemzője szerint ugyanakkor mindez komoly figyelmeztetés a közösségi oldal számára is. Egy évvel ezelőtt még alig akadtak ilyen, MI-támogatott kamuprofilok, most már viszont megszaporodott a számuk. Az algoritmusok nehezebben szúrják ki ezeket a képeket, ugyanis nem találhatók meg máshol, így a profil nem érhető tetten egyszerű képlopással, személyiség másolásával.

A Facebook szerint a kínai Fucsien tartományból irányított hálózattal az amerikai elnökválasztást is megpróbálták befolyásolni. Erre 2019 áprilisában került először sor, amikor létrehozták a Go for Pete Buttigieg 2020 nevű Facebook-csoportot, ám a szintén általuk léterhozott kamufiókokon túl ennek nem voltak tagjai. 2020-ban aztán három újabb csoportot hoztak létre: egy Trumpot és egy Biden-Harrist támogatót, valamint egy Quack Quack nevűt, amiben többnyire Trump-ellenes bejegyzéseket tettek közzé. A három közül a Biden-Harris csoportnak volt a legnagyobb sikere, ez 1400 tagot számlált.

Az újonnan lebuktatott kínai kamuprofilokkal a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában igyekeztek a kínai propagandát terjeszteni. Ezekben a csoportokban kínai, angol és filippínó nyelven tettek közzé aktuális híreket, eseményeket. Ezek egyfelől Duterte elnök 2022-es újraválasztását támogatták, másfelől a kínai álláspontot terjesztették a régióban, illetve kritizálták az ország független hírügynökségét.

A Fülöp-szigeteki két propagandaoldalnak a Facebook jelentése szerint mintegy 40 ezer követője volt. Ezek segítségével angol és filippínó nyelvű híreket és eseményeket tettek közzé politikai és rendvédelmi kérdésekben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.