Tech hvg.hu 2020. szeptember. 10. 20:03

Magyar kutató segített megépíteni a miniatűr eszközt, ami a szív és az agy vizsgálatánál segíthet

Egy nemzetközi kutatócsapatnak sikerült a valaha volt legkisebb méretűre összezsugorítania azt a szerkezetet, ami a mágnese mező legapróbb változását is képes detektálni.

Létezik egy olyan eszköz, amivel a fizikusok még a leggyengébb mágneses mezőt is képesek kimutatni. Ez az úgynevezett szupravezető kvantuminterferencia-eszköz (Superconducting Quantum Interference Device, SQUID). Egy nemzetközi kutatócsoportnak – köztük a Budapesti Műszaki Egyetem szakemberével, Makk Péterrel – most ezt az eszközt sikerült az eddigi legkisebb méretűre összezsugorítani.

A Nano Letters című tudományos szaklapban megjelent publikáció szerint a csapatnak két, grafénból készült Josephson-kapcsolót – erről lásd cikkünk alján a keretes írásunkat – sikerült nanocsövek, nanovezetékek és más hasonló méretű eszközök segítségével összekapcsolni. A szerkezetek belsejében bór-nitrid réteget használtak szigetelésként, majd a két szurpravezetőt grafénnal kapcsolták össze.

Az így létrejött szerkezet nagyjából 10 nanométer nagyságú, ami az emberi hajszálnál ezerszer vékonyabb készüléket jelent. David Indolese, a Baseli Egyetem kutatója szerint a szerkezet meglehetősen összetett, mivel összesen hat rétegből áll, amelyek egyedi, 2D-s anyagokból épülnek fel.

A szakemberek szerint a szerkezetet a különböző kutatások mellett az orvostudomány is fel tudja majd használni. Mivel a SQUID képes érzékelni a rendkívül gyenge mágneses mezőket is, felhasználható például a szív vagy az agy aktivitásának monitorozására. Emellett segítséget jelenthet a földrajztudósoknak is, akik a segítségével pontosabban deríthetik fel, hol áramlik a talajvíz, vagy milyen összetétele lehet egy kőzetnek.

Az amerikai Nobel-díjas fizikus, Leon Cooper írta le 1956-ban a később róla elnevezett Cooper-párokat. Ezek a Wikipédia meghatározása szerint például olyan elektronokat takarnak, melyek alacsony hőmérsékletű szilárdtestben párba állnak és köztük kötőerő jön létre. A szintén Nobel-díjas brit fizikus, Brian David Josephson azt jósolta, hogy ezek a párok bizonyos körülmények között képesek felbomlani, ami mérhető feszültségváltozással jár. Elmélete bizonyítására építette meg azt a szerkezetet, ami az elektromos feszültség és a mágneses tér kicsiny változásának detektálására szolgál. Ez lett az úgynevezett Josephson-kapcsoló, ami ma a SQUID-ek lelkét jelenti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Sport Sztojcsev Iván 2021. június. 15. 16:05

Kezdő tizenegy: Szijjártó szerint elődöntőbe jut a magyar csapat, Rossi negyeddöntőt vár, Hrutka egyetlen rúgott gólt tippelt

Tippelhet bárki bármit az Európa-bajnokságról, semmi nem olyan fontos, mint a magyar csapat eredményei. De kinek lesz igaza a hvg.hu tippversenyében, a Kezdő tizenegyben? A miniszternek, aki szerint az elődöntőig menetelünk? A szövetségi kapitánynak, aki negyeddöntőt vár? Vagy azoknak, akik három meccsre három vereséget várnak? Mutatjuk a játékosaink tippjeit a magyarok teljesítményére.