Tech hvg.hu 2020. szeptember. 02. 06:03

Találtak egy 50 méteres krátert Szibériában, és ez nagyobb baj, mint gondolná

Szibériában 2014-ben fedezték fel az első olyan krátert, amit egy metánkitörés okozott. A tudósok szerint több millió ilyen van még.

Ha csak egy példával lehetne illusztrálni a globális felmelegedést, az egész biztosan Szibéria példája lenne. A világ leghidegebb pontján az idén nyáron 38 Celsius-fokot mértek, ami érthető módon rendkívül aggasztja a tudósokat. És ha ez még mindig nem volna elég bizonyíték a klímaváltozásra, akkor tudunk mutatni egy újabbat is.

A térség észak-nyugati részén, a Jamal-félszigeten egy 50 méter mély kráter keletkezett, és a jelek szerint hamarosan még több szaggatja majd szét a talajt. A tájról még júniusban készítettek légi felvételeket, amelyeken jól látszik, több "dudor" is van már a talajon – írja az Earther.

A kráter, amely úgy néznek ki, mintha bombarobbanás okozta volna, valójában nem egy fentről, hanem egy lentről érkező erőbehatás miatt nyílt meg. A talajban ugyanis rengeteg metán található, amit a fagy eddig képes volt a helyén tartani, ám most, hogy jó az idő és kiengedett a talaj, a mélyben lévő metán elkezdett kiszabadulni. Márpedig ez duplán rossz hír, ugyanis 30-szor erősebb üvegház-hatású gáz, mint a szén-dioxid.

[Soha nem volt még olyan meleg júniusban a szibériai sarkvidéken, mint most]

A Jamal-félszigeten 2014-ben tűntek fel az első ilyen kráterek. Sue Natali, a Woodwell Climate Research Center kutatója szerint bár nem volt olyan konkrétum, ami megmagyarázta volna, miért épp a Föld ezen részén keletkeznek ezek a kráterek, az ok valószínűleg a talaj szerkezetében, valamint a globális felmelegedés együttes hatásában keresendő. A talaj ugyanis az olvadás után fellazul, a gáz pedig a legkisebb ellenállás felé törve megpróbál kijutni a felszínre.

A tudósok eddig több millió ilyen potenciális kitörési pontot találtak, ami egyértelműen a globális felmelegedés számlájára írható. Ahogy az a tény is, hogy nemrég az emberiség történetében először az Északi-sark nettó szén-dioxid kibocsátó lett a felolvadó jégtakaró miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.