Tech hvg.hu 2020. augusztus. 05. 11:33

Olyan meleg a nyár Grönlandnál, hogy szőrén-szálán eltűnt két jégsapka

A kutatók 2022-re várták, hogy teljesen elolvadjon két, Kanada legészakibb részén található jégsapka, ám az esemény a vártnál sokkal hamarabb következett be.

Az amerikai Coloradói Egyetemen működő Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (National Snow and Ice Data Center, NSIDC) tudósai a műholdfelvételek alapján vették észre, hogy a kanadai Ellesmere-szigeten két jégsapka is elolvadt az elmúlt 5 év leforgása alatt. (A jégsapka egyfajta miniatűr gleccser.) Mindez azért is ijesztő, mert az Ellesmere-sziget

Kanada legészakibb részén, Grönland szomszédságában, jóval az északi sarkkörön túl található.

A szóban forgó jégrétegek kiterjedése nem volt túl nagy: a nagyobbiké mindösszesen 7,5 négyzetkilométer volt, míg a kisebbik 2,8 négyzetkilométeren terült el. Legalábbis felfedezésük idején, 1959-ben, 2001-re ugyanis jelentős mértékben összezsugorodtak: előbbi 62, utóbbi 58 százalékát veszítette el addigra – írja az Earther.

A kutatók 2017-ben már figyelmeztettek, hogy 2022 végére teljesen eltűnhetnek ezek a jégsapkák, ám ez a vártnál két és fél évvel korábban keletkezett be, ami azt mutatja: gyorsabb a globális felmelegedés a vártnál. A 2020. július 14-én készült műholdképeken már nem látni a helyükön semmit.

Megmutatjuk közelről is:

Az NSIDC által közölt adatok szerint a régióban az elmúlt 115 ezer évben nem voltak ennyire melegek a nyarak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés