Világító felhőkkel együtt fotózták le a szabad szemmel is látható üstököst
Tech hvg.hu 2020. július. 10. 20:15

Világító felhőkkel együtt fotózták le a szabad szemmel is látható üstököst

Fejes Zsolt amatőr csillagász péntek hajnalban fotózta le a NEOWISE-üstököst, miközben egy másik jelenséget is sikerült megörökítenie.

Ezekben a napokban érdemes korán kelni és az eget kémlelni, hiszen mostanság figyelhető meg a C/2020 F3, vagyis a NEOWISE-üstökös. Egy amatőr csillagász, Fejes Zsolt hajnali 3-kor ébresztette magát, hogy rögzíteni tudja az elhaladó égitestet, amelyet nem mellesleg szabad szemmel is látni. (Ehhez persze az is kell, hogy az égbolt tiszta legyen.)

Az Időkép szerint a NEOWISE Napkelte előtt a legszebb. Az üstökös július közepén is látható lesz, fényessége akkor 2-3 magnitúdó körül várható – írta a csillagaszat.hu.

Fejes a mostanság megfigyelhető világító felhőket is rögzítette az üstökös keresésekor. Az éjszakai világító felhő (vagy poláris mezoszférikus felhő) egy optikai jelenség a felső légkörben, amelyet a mély szürkület idején lehet látni. A kialakulására még nem született egyértelmű magyarázat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már Magyarországon is vannak eredmények a koronavírus maradandó hatásairól
Itthon Serdült Viktória 2020. augusztus. 07. 06:30

Már Magyarországon is vannak eredmények a koronavírus maradandó hatásairól

Az intenzív ápolásra szorult betegek utánkövetésére és rehabilitációjára márciusban kezdtek el protokollt kidolgozni az ország legnevesebb szakemberei. Egy-egy sokáig lélegeztetett beteget kivéve egyelőre nem tapasztaltak hosszabb távú, súlyosabb következményeket a koronavírusból gyógyultak egészségügyi állapotában.