Tech hvg.hu 2020. május. 22. 18:15

Nem csak a klímát, a ventilátorokat is betiltották a vendéglátóhelyeken

A járvány miatt. Csak olyan hűtő- és fűtőberendezések üzemeltethetők a vendégtérben, amelyek külső levegő beszívásával működnek, vagy UV-sterilizáló technológiával vannak felszerelve.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Egy május 16-án kelt kormányrendelet szerint a koronavírus-járvány miatt a magyarországi vendéglátó üzletekben „kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható”, míg a belső levegőkeringetésű berendezéseké tilos.

A nyilvánvalóan sokakat érintő tiltásról eddig nem igazán lehetett hallani semmit, ám a Magyar Nemzet pénteken új írással jelentkezett, amelyet a VGF&HKL nevű szaklap hétfői cikke alapján készítettek. A víz-, gáz- és fűtéstechnikával foglalkozó oldal megpróbálta megfejteni a nem teljesen egyértelmű rendelkezést.

A portál azt írja, hogy a legegyszerűbb légkezelő berendezés a szobai ventillátor, amely semmi mást nem csinál, mint a helyiség levegőjét mozgatja át, ezért a kormányrendelet alapján vendéglátó üzletekben ventilátorok nem használhatók.

A klímák esetében más a helyzet, mivel bonyolultabb eszközökről van szó.

“Magyarországon a legelterjedtebb légkondicionáló berendezések a split klímák. Ezek két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből állnak, vagyis osztott rendszerűek. A kültéri és a beltéri egység légtechnikailag nincs kapcsolatban egymással. A beltéri egység tulajdonképpen a helyiség levegőjét keringteti át a készülék alumíniumlamelláin, melynek következtében lehűti a levegőt. Hasonló elven működnek a fan-coilok is, csak ott a kültéri egység az első lépcsőben vizet hűt le, ez hűti le azután a belső levegőt ventilátorral szerelt radiátorokon keresztül”. A lap mindebből arra következtet, 

hogy vendéglátó üzletben ezek a készülékek sem használhatók.

Arról, hogy az osztott rendszerű klímák hozzájárulhatnak-e fertőzések, például a koronavírus terjesztéséhez, megoszlanak a vélemények. “Az viszont biztos, hogy mivel folyamatosan beszívják, illetve lehűtve kifújják a hűteni kívánt helyiség levegőjét, egyfajta folyamatos belső cirkulációt hoznak létre. Ebben a légáramban pedig a parányi vírusok aeroszol formában többször is megtehetik az utat a beltéri egységen keresztül, növelve a fertőzésveszélyt” – összegeznek a szakértők. A világsajtóban el is terjedt egy eset, amely szerint a légkondicionáló miatt lettek koronavírusosak egy kantoni étterem vendégei.

A kormányrendelet egyik alpontjában ugyanakkor két kivétel is szerepel, de azok a rendelet kihirdetését követő 15. napon lépnek csak hatályba. Ezek szerint a tilalom nem terjed ki 

  • azokra a helyiségre, ahol a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, és
  • az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezésre.

A szaklap arról is ír, hogy bár a rendelet kifejezetten a belső levegőt keringtető berendezések használatát tiltja, a vendéglátó üzletben a légcsatornázható, 100%-os külső beszívásos berendezés használata értelmezhető megengedett berendezésnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!