Tech MTI 2020. március. 17. 18:44

Elkezdték a koronavírus elleni oltóanyag tesztelését az Egyesült Államokban

Az első páciens hétfőn kapta meg a kísérleti vakcinát.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

A Moderna amerikai gyógyszergyártó és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) készítette el azt az oltóanyagot, amelynek tesztelését hétfőn kezdték meg az Egyesült Államokban.

A biotechnológiai cég még február végén küldte el az első ampullákat az Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) tesztelésre. A klinikai próbákat egy seattle-i kutatóintézetben folytatják, ahol 45 fiatal, egészséges önkéntes kap különböző adagokban a vakcinából. A résztvevők semmiképpen sem fertőződhetnek meg a vakcinától, mivel az nem tartalmazza magát a vírust.

A kutatók néhány száz vagy néhány ezer nukleotid alapegységből álló lineáris polimer molekulát használtak, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz, utánozva egy természetes fertőzést egy erőteljes immunválasz stimulálására. Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban – mint a SARS és a MERS – lévő tüskés fehérjét másolja.

A klinikai teszteléssel ellenőrzik, hogy a vakcinának nincsenek-e aggodalomra okot adó mellékhatásai, valamint meghatározzák a későbbi tesztek céljait.

Az első eredményeket nyár közepére várják a szakemberek. Az oltóanyagot igen gyorsan fejlesztették ki, ennek ellenére széles körben csak jövőre lehet majd alkalmazni.

Nyitóképünkön: Egy amerikai nő klinikai kísérleti stádiumban lévő oltóanyagot kap egy gyógyszerésztől a seatlle-i Kaiser Permanente Washington Egészségügyi Kutatóintézetben 2020. március 16-án.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés