Állj mellénk! Legyél pártoló tag!
Gigantikus fekete lyukra bukkantak a tudósok
Tech hvg.hu 2019. augusztus. 13. 09:33

Gigantikus fekete lyukra bukkantak a tudósok

A Holm 15A galaxis 700 millió fényévre van tőlünk, de a kutatók szerint nagyon furcsán viselkedik. Éppen ezért megnézték, mi lehet ennek az oka.

A 2019-es év már egészen biztosan úgy vonul majd be a tudomány történetébe, hogy ez volt az év, amikor a fekete lyukakkal kapcsolatban nagy felfedezéseket tettek a kutatók. Elkészült például a világ első, fekete lyukat ábrázoló fotója, olyasmit észleltek, ami elvileg lehetetlen, és persze kiderült, Eintseinnek megint igaza volt. Az év azonban még nem ért véget, most egy újabb felfedezést jelentettek be.

A németországi Max Planck Intézet kutatója, Kianusch Mehrgan és csapata az eddigi legnagyobb fekete lyukat figyelhette meg. A tudósok a Holm 15A-ös galaxis közepén találták meg a monstrumot, ami 10 000-szer nagyobb, mint ami a Tejútrendszer közepén helyezkedik el. Attól egyelőre nem kell tartani, hogy ez ránk bármilyen szempontból veszélyt jelentene, ugyanis 700 millió fényévre van tőlünk.

A szakemberek az európai földi bázisú csillagászat egyik legkomolyabb eszközével, a Nagyon Nagy Távcsővel (Very Large Telescope, VLT) szúrták ki az objektumot, amihez a chilei obszervatórium által rögzített adatokat is felhasználták. Ennek köszönhetően sikerült minden eddiginél részletesebben feltérképezni a Holm 15A-t, hogy kiderüljön, miért ilyen szokatlan a galaxis formája, és miért ennyire halvány a középpontja.

Azt már eddig is sejtették, hogy egy fekete lyuk okozhatja az anomáliát, de nagyjából kétszer nagyobbra bukkantak, mint arra korábban számítottak. Kiderült, a fekete lyuk annyira masszív, hogy a közelében lévő csillagokat vagy elnyelte, vagy "eldobta" őket a galaxis széle felé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.