Tech hvg.hu/MTI 2019. június. 14. 10:03

Döbbenetes képek: 40 ezer éves farkasfejre bukkantak Szibériában

Az olvadó talajból Szibériában is értékes leletek bukkanhatnak elő, most például egy 40 ezer évvel ezelőtt élt farkas feje. A Jakutföldön talált ragadozó feje hihetetlenül jó állapotban maradt fenn.

Az állandóan fagyos szibériai talaj is tele van "kincsekkel", amit mi sem bizonyít jobban, mint egy mostani felfedezés: mamutagyar után kutató helyiek egy 40 ezer éves, feltehetően levágott farkasfejet találtak.

A Jakutföldön, a Tirekhtyakh folyó partján talált fej valószínűleg azért is került elő, mert a klímaváltozás miatt már ezeken a területeken is egyre jobban érzékelhető az olvadás.

MTI/AP/Jakut Tudományos Akadémia Mamutkutató Intézet/Albert Protopopov

A pórul járt ragadozó feje körülbelül 40 centiméteres, ami azonban ennél is fontosabb, hogy kitűnő állapotban maradt meg. A farkasfejet vizsgáló Albert Protopopov paleontológus szerint a lelet gyakorlatilag tudományos szenzáció.

A 41,5 centiméter hosszú fej mérete nagyjából egy mostani farkas testmérete felének felel meg.

A pleisztocén korból származó maradvány a megtalálóinak hála jutott a Jakut Tudományos Akadémia mamutkutató intézetébe, ahol most különféle vizsgálatokat végeznek rajta, többek közt a koponyájáról.

MTI/AP/Jakut Tudományos Akadémia Mamutkutató Intézet/Albert Protopopov

A Trust My Sience című francia tudományos hírportál szerint a tudósok megállapították, hogy felnőtt farkasról van szó, 2-4 éves lehetett, amikor elpusztult. A fejben sértetlen az agy, valamint minden foga megmaradt" - hangsúlyozta a közlemény, amely "szenzációs" felfedezést emleget. A szövet és szőrzet szintén ép.  "Ez az első alkalom, hogy pleisztocén korabeli farkast találtunk épen megmaradt szövetekkel" - hangsúlyozta Albert Protopopov, a Jakutföldi Tudományos Akadémia munkatársa a közlemény szerint.

Érdekesség, hogy a térségben korábban megfagyott farkaskölykökre bukkantak, azok azonban nem voltak ilyen jó állapotban, mint a most megtalált fej.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.