Tech hvg.hu 2018. október. 15. 14:33

Az Apple okosórája rögzíthette a szaúdi újságíró meggyilkolását, de ez a sztori nagyon sántít

Török lapértesülések szerint a szaúdi nagykövetségen eltűnt Dzsamál Hasogdzsi által viselt Apple Watch rögzítette, ahogy kihallgatják, megkínozzák és megölik az újságírót. A BBC szerint azonban nem valószínű, hogy a történet igaz.

Már eddig is komoly diplomáciai konfliktust okozott, hogy október elején Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró nyomtalanul eltűnt Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusáról, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy az újságító meggyilkolásáról állítólag hang- és videófelvétel is készült.

Egy török kormány kormánypárti lap szerint a férfit meggyilkolták, és erre bizonyítékuk is van, és a The Washington Post is azt állítja, gyilkosság történt a konzulátuson. A döntő bizonyítékot Hasogdzsi okosórája által készített felvétel jelentheti, kérdés azonban, mennyire igazak az erről szóló állítások.

Először a Sabah című török lap írta meg, hogy a Hasogdzsi kezén lévő Apple Watch rögzítette, hogy kihallgatják, megkínozzák majd megölik az újságírót, mindez pedig a szinkronizáció miatt az iCloudon keresztül az épület előtt várakozó jegyesének iPhone-jára is "felkerült". Amikor a támadók ezt észrevették, megpróbálták feltörni az okosórát, végül az újságíró ujjlenyomatával sikerült feloldaniuk a zárat, majd törölni néhány fájlt – nem nem az összeset.

Dzsamlál Hasogdzsi

A BBC szerint azonban ez a történet valószínűtlen. Egyfelől az Apple okosórájának nincs ujjlenyomat-olvasója, így ezzel a módszerrel csak úgy tudtak volna hozzáférni a fájlokhoz, ha a telefont oldják fel. Márpedig az az épületen kívül volt.

Egy másik gyanús részlet a BBC szerint, hogy az Apple Watch-on alapvetően nincs hangrögzítő alkalmazás – igaz, Hasogdzsi telepíthetett egyet a készülékre. Ha ez valóban így történt, akkor már a konzulátusba lépés előtt el kellett indítani a felvételt.

Ahhoz azonban, hogy a felvételt továbbítsa az Apple Watch az iPhone-ra, a rögzítést le kellett állítani úgy, hogy a támadók ezt ne vegyék észre. A hangot azonban csak Bluetooth-on keresztül tudta volna elküldeni a mobilra, ehhez viszont az kell, hogy a két készülék közel legyen egymáshoz.

Az Apple Watch 3 bemutatója. Döntő bizonyíték lenne az okosóra?

A Bluetooth-jel egy lakáson belül is képes elveszni, így nem valószínű, hogy a konzulátus falain keresztül simán "kijutott" volna a jel az épületből. Vagyis ha tényleg megérkezett az iPhone-ra a hangfájl, akkor a férfi menyasszonyának az előtt a szoba előtt kellett lennie, ahol a férfit kihallgatták.

Az Apple Watch 3 ugyan képes arra, hogy a mobilhálózaton keresztül feltöltse a hangot az iCloudba, ehhez viszont az kellett, hogy az Egyesült Államokban egy mobil-előfizetést is vásároljon az órához. Csakhogy az okosóra mobilkapcsolata nem úgy működik, mint a telefoné, nem lehet külföldön is használni. Az persze megoldás lett volna, ha Hasogdzsi Törökországban vesz magának előfizetést, csakhogy az Apple szerint jelenleg ez a szolgáltatás nem elérhető Törökországban. Egyetlen módon lehetséges így használni az okosórát: ha az egy közeli iPhone mobilhálózatát használja.

A BBC szerint egy dolgot még nem lehet kizárni az ügyben: azt, hogy a törökök úgy hackelték meg az okosórát, hogy az távirányítású hangrögzítőként működjön, de a lap szerint ennél jóval egyszerűbb módja is létezhet egy megfigyelésnek.

Ha kíváncsi az ügy fejleményeire, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.