Tech hvg.hu 2018. október. 01. 17:03

Lopott az Apple a Qualcommtól, hogy jobbak legyenek az iPhone-ok?

Hátra lehet dőlni, és figyelni, ahogy az Apple vs. Qualcomm saga folytatódik: a hosszas jogviták újabb fejezeteként most épp a Qualcomm döntött úgy, hogy bepereli az Apple-t.

A Qualcomm szeptember 24-én nyújtotta be a San Diegó-i legfelsőbb bíróságon keresetét az Apple ellen, üzleti titkok ellopásával vádolva a cupertinóiakat. A Qualcommtól lopott információkat állítólag arra használták, hogy javítsák az Intel által szállított modemchipek (és ezzel együtt az iPhone-ok) teljesítményét.

Nem is olyan régen még a Qualcomm műhelyéből kerültek ki ezek a chipek, azonban a két fél között időközben annyira megromlott a viszony, hogy az idei év elején az Apple úgy döntött, a továbbiakban az Inteltől veszi a modemchipeket. Bár ezzel a lépéssel vitathatatlanul pénzt takaríthatnak meg, azonban a szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a Qualcomm-áramkörök köztudottan jobban teljesítenek.

Most pedig a Qualcomm azt állítja, hogy bizonyítékai vannak (az Apple és az Intel mérnökei közötti e-mail-váltások, az Apple forráskód-fejlesztési előzményei, Intel-alapú telefonok kódjai) arra vonatkozóan, hogy a Qualcomm forráskódjai eljutottak az Intel mérnökeihez, természetesen az Apple közvetítésével.

A Qualcomm azt is kéri a bíróságtól, hogy ezt az ügyet egyesítse egy korábbi beadvánnyal, amelyben azzal vádolják a cupertinóiakat, hogy nem engedélyezték a Qualcomm-forráskódok használatának auditálását, holott erről korábban megegyeztek. A Qualcommnál úgy vélik, hogy még ha nem is vonják össze a két ügyet, mindkettő van annyira súlyos, hogy önmagában is megállja a helyét.

A perre várhatóan jövő év áprilisában kerül majd sor. Egyelőre sem az Apple, sem az Intel nem kommentálta az ügyet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.