2009. június. 08. 15:52 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. június. 08. 15:45 Tech

A "zöldséggyárak" terményeit akár mosatlanul is fogyaszthatjuk

Japán tudósoknak köszönhetően a termőföldek szerepét az úgynevezett „zöldséggyárak” vehetik át, amelyek steril környezetben, évente akár 20 alkalommal szüretelhető terményeket kínálnak.

A Daily Mail értesülései szerint a japán Ozu Corporation által megalkotott üzemben a növények jól megvilágított polcokon, hosszú sorokban állva növekednek. A teljesen kontrollált, steril környezetben a zöldségeket és gyümölcsöket semmiféle szennyeződés nem éri, emellett a kártevőktől, rovaroktól sem kell tartani, így permetezésre sincs szükség.

A zöldséggyárakból egyre többet építenek a szigetországban, s a fejlesztő cég szerint ez lehet az emberiség élelmiszer-ellátásának jövője. A 0-24 óráig működő üzemekben szabályozzák a világítást, a hőmérsékletet, a páratartalmat és a növényeket érő vizet, sőt, akár a szén-dioxid szintet is képesek befolyásolni.

A „kertészek” a megszokottól eltérően steril ruházatban, kesztyűben és sebészmaszkban tevékenykednek, nehogy valamilyen szennyeződést juttassanak a termőtérbe.

A zöldséggyárak terményei – a steril, vegyszermentes környezetnek köszönhetően -  akár mosás nélkül is fogyaszthatóak. Az üzemben évente mintegy 20 alkalommal lehet szüretelni, s a legnagyobb üzemek akár hárommillió különböző zöldséget, gyümölcsöt is megtermelnek egy év alatt. A terményeket valamivel magasabb áron kínálják, mint a piacon kapható „hagyományos” zöldségeket.

A japán kormány támogatja a zöldséggyárak ötletét, mivel egyre többen aggódnak a mezőgazdaságban használt különböző vegyszerek miatt.

„A kontrollált környezetnek köszönhetően biztosítható a stabil termelés” – nyilatkozta az üzemeket létrehozú Ozu Corporation szóvivője. „Emellett a biztonságos élelmiszert kereső vásárlók igényeit is kielégítik a termények.”

A gyárakhoz hasonló, hatalmas üvegházak léteznek Nagy-Britanniában is, ahol úgynevezett hidroponikus módon – termőföld nélkül – termesztenek paradicsomot.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?