Élvezhetőbb a génmódosított zöldség
Német tudósok szerint a genetikailag módosított gyümölcs és zöldség élvezhetőbb az allergiában szenvedő betegek számára, mint a természetes gyümölcs. A wissenschaft.de német tudományos portál beszámolója szerint német és osztrák kutatók paradicsommal és almával bizonyították mindezt, ugyanakkor a fogyasztók visszariadnak a géntechnikailag módosított gyümölcsöktől.
A tudósok által alkalmazott módszer, az úgynevezett zöld géntechnika egyik speciális eljárása. Ennél az eljárásnál láncot alkotnak azokból a génekből, amelyek a sejtekben az allergiát kiváltó anyagért felelősek. Miután így az adott gént kikapcsolták, a növényi sejtekben nem termelődik allergén anyag. "A döntő kérdés az, hogy ezek a növények életképesek-e?" - mondja Karin Hoffmann a bécsi egyetem kutatója, aki egy Európai Uniós projekt keretében allergén-szegény almafákat nevelt. A fiatal fák leveleiben 90 százalékkal alacsonyabb volt az allergén anyag tartalom, mint a többi fajtánál.
Ugyanakkor az uniós felmérések azt mutatják, hogy igen nagy az ellenállás az ilyen növényekkel szemben, Ausztriában például senki nem akart ilyen gyümölcsöt enni, Hollandiában pedig a megkérdezetteknek csupán 5 százaléka mondta azt, hogy megkóstolná a génmódosított almát - írja a német tudományos portál.