2009. április. 16. 07:50 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. április. 15. 21:21 Tech

Csokoládé hajtja a zöldségekből épített versenyautót

A minden eddiginél környezetkímélőbb módon épített különleges jármű ráadásul még a levegőt is tisztítja működése közben.

A zöld technológiával foglalkozó Inhabitat oldal értesülései szerint a Warwick Innovative Manufacturing Research Centre (WIMRC) feltalálói darabokra szedtek egy versenyautót, majd megvizsgálták, hogy az egyes daraboknak létezik-e hasonló teljesítményű, de környezetbarát alternatívája. Az eredmény önmagáért beszél: a karosszéria alapanyagához burgonyát, a kormányhoz répát, az üléshez pedig szójababot használtak fel.

Kívülről csak a festés árulja el, hogy miből készült
© WorldFirst Racing

A brit University of Warwick berkein belül működő WIMRC WorldFirst F3 projekt célja az volt, hogy „megalkossák a világ első olyan Formula 3-as versenyautóját, amely teljes mértékben fenntartható technológiával és megújuló alapanyagokból készül, ezáltal a Földet és annak erőforrásait helyezi előtérbe a fejlesztés során” – nyilatkozta a projektet vezető James Meredith az Inhabitatnek.

A zöldség-alapanyagokból készülő autó biodízel motorja csokoládéból és különböző növényi olajokból készülő keverékkel üzemel, utóbbi forrásból származnak a jármű kenőanyagai is. Egy speciális emisszió-semlegesítő katalizátornak köszönhetően pedig a WorldFirst F3 a levegőt is tisztítja működés közben.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.