Génjeink emlékeznek a túl sok cukorra
Az emberi gének két hétig is emlékeznek egy nagyobb cukoradagra, a hosszasan rosszul megválasztott étrend pedig tartósan megváltoztatja a gének működését - állítják ausztrál kutatók.
Sam El-Osta csoportja az étrend emberi szívszövetre, valamint egerekre gyakorolt befolyását tanulmányozva úgy találta, hogy egyetlen cukorlöket hatása két hétig is eltart azáltal, hogy kikapcsolja azokat a géneket, amelyek feladata, hogy védjék a szervezetet a diabétesztől és a szívbetegségektől.
A cukorterhelés kiváltotta hatások megváltoztathatják a test étkezésre adott természetes anyagcsere-folyamatait is. A tartósan helytelen étrend pedig megsokszorozhatja ezt a hatást, hónapokig, sőt akár évekig tartó hibákat okozva a génműködésben.
A vizsgálatok eredményeit a Journal of Experimental Medicine című szakfolyóiratban tették közzé az ausztrál kutatók.