Bizarr japán sorsolás: űrből jött sör a nyeremény
Januárban tesztelheti hatvan szerencsés kiválasztott a japán Sapporo Breweries által készített űrsört. Az ital alapanyagát olyan árpa adja, amelyet az ISS nemzetközi űrállomáson vizsgált árpából csíráztattak, írja a japán Kyodo News hírügynökség
A cég 100 litert gyártott le az egyszerűen csak Sapporo Space Barley-nak keresztelt italból, ami kereskedelmi forgalomba egyáltalán nem kerül, csak az a hatvan kiválasztott japán állampolgár kóstolhatja meg őket, akik a januári sorsolást követően a cég hat telephelyén vesz részt a rendhagyó eseményen.
A Sapporo olyan árpából csíráztatta le a különleges sör alapanyagát, amelyet 2006-ban az ISS nemzetközi űrállomás egy orosz laboratóriumában vizsgáltak öt hónapon át. Az ital novemberben készült el a cég Tocsigi prefektúrában található Nasu telepén, a tesztelése és fogyasztása során kiértékelhető adatokat űrtudományos projektekben és gyermekeknek szánt oktatási programokban fogják felhasználni.
A cég szerint az ital fogyasztása során eddig semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak, a teszteket eddig nemcsak mikrobákon és laboratóriumi állatokon, hanem még a Sapporo dolgozóin is tesztelték - a híradások szerint az űrárpából készített sör íze semmiben nem különbözik a normális sörétől.