2008. szeptember. 16. 16:28 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. szeptember. 16. 15:52 Tech

A nap képe: vörösen világít számos tengeri halfaj

Német kutatók felfedezték, hogy egyes mélytengeri halfajok vörösen fluoreszkáló fényt bocsátanak ki magukból. Eddig a nagy mélység miatt nem láthattunk hasonlót.

A Physorg tudományos portál értesülései szerint a lélegzetelállító fotót a tübingeni egyetem kutatója, Nico Michiels készítette, egy, a témával kapcsolatos kutatásról szóló cikkhez, amely a BMC Ecology című szaklapban jelent meg.

A vörös derengés kommuikációs eszköz lehet
A tudósok szerint a Nap sugarai megtörnek, ahogy áthatolnak a tengervíz rétegein, így azok a tárgyak, vagy élőlények, amelyek vörösnek látszódnának normál körülmények között, szürkének, vagy feketének tűnnek 10 méternél nagyobb mélységben. A kutatók emiatt korábban azt feltételezték, hogy a vörös színnek nincs különösebb jelentősége a halak szempontjából.

„A mostani felfedezés kapcsán elmondhatjuk, hogy a vörös fluoreszkálás fontos szerepet tölt be számos tengeri halfaj életében” – magyarázta Michiels a BMC Ecology riporterének. „Ez a felfedezés megdönti azt a korábbi elméletet, hogy a vörös szín, a vörös fény nem fontos a halak életében.”

A tanulmány szerzői legalább 32 halfajt azonosítottak, amelyek képesek vörösen fluoreszkálni. Mivel a fényt a halak teste bocsátja ki, s az nem a felszínről érkezik, ezért közelről szabad szemmel is látható lehet. A kutatók azt feltételezik, hogy a vörös derengés egyfajta kommunikációs, illetve a párzást elősegítő módszer lehet.

„Úgy gondoljuk, hogy a fluoreszkálás egyfajta kommunikációs módszer, amely ráadásul meg is védi a halakat a ragadozóktól” – magyarázta Michiels. „A vörös fény hullámhossza ugyanis éppen a határán van annak, amit egyes halfajták még látnak, s még azok a példányok, amelyek képesek rá, azok is csak közelről veszik észre.”

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?