2007. november. 26. 12:12 MTI Utolsó frissítés: 2007. november. 26. 12:05 Tech

Fából készítenek bioüzemanyagot a termeszek

A baktériumok, amelyek segítségével a termeszek megemésztik a cellulózt, fontos szerepet játszhatnak a fa bioüzemanyaggá történő átalakításában - állítja egy kutatócsoport, amely a "faevők" mikrobarendszerét tanulmányozta.

"A termeszek, amelyek igen veszélyesek, amikor a házunkat pusztítják el, rendkívül hatékonynak bizonyulnak a fafeldolgozás területén" - állapítják meg a kutatók a Nature brit folyóiratban megjelent tanulmányban.
 
"A termeszek bele nagyon apró, de úgy működik, mint egy rendkívül hatásos bioreaktor" - véli Andreas Brune, a németországi Marburg Max Planck szárazföldi mikrobiológiai intézetének munkatársa.
 
A Nasutitermes neméhez tartozó termeszek metagenomjának tanulmányozása, azaz a belükben meglévő mikrobasejtek genetikai elemzése révén megállapították a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló polimerek: a cellulóz és a xilán hidrolíziséért (víz hatására végbemenő kémiai átalakulásért) felelős több baktérium jelenlétét.
 
A termeszek belének mikrobakörnyezete alkalmas egy A4-es méretű papírlap két liter hidrogénné történő feldolgozására - tette hozzá Brune.
 
A Nature-ben megjelent tanulmány a növényi lignocellulóz átalakítására specializálódott mikrobarendszer első átfogó elemzése a szerzők, így Falk Warneke, a Joint Genome Institute munkatársa szerint.
 
Brune szerint a termeszek belében lévő több száz mikroba két csoportra osztható: az első csoportba tartozók a kérődzők, így a szarvasmarhák bélrendszerében lévők távoli rokonai, a második csoport pedig a széndioxidot alakítja át celullózacetáttá; ez utóbbit többek között ragasztók és filmek gyártásához használják fel.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?