2007. július. 18. 16:53 MTI Utolsó frissítés: 2007. július. 18. 16:40 Tech

A curry festékanyaga enyhíti az Alzheimer-kór tüneteit

Amerikai tudósok legújabb felfedezése szerint a curry összetéveszthetetlen sárga színét adó kurkuma enyhíti az Alzheimer-kór tüneteit.

Milan Fiala, a Kalifornia Egyetem kutatója kollégáival arra a felfedezésre jutott, hogy a fűszer egyik összetevője hozzájárul az immunrendszer azon sejtjeinek serkentéséhez, amelyek felfalják az Alzheimer-kórt jelző, az agyműködést megzavaró fehérjéket.
 
A tudósok szerint elképzelhető olyan kezelés, hogy a szóban forgó - önmagában is összetett - fűszerösszetevőt infúzióval bejuttatják az emlékezőképesség leépülésével járó gyógyíthatatlan betegségben szenvedő páciensek szervezetébe.
 
Más kísérletekből az is kiderült, hogy a kurkumában lévő egyik antioxidáns laboratóriumi körülmények között, kísérleti patkányokban szerepet játszott a tumor kialakulásának megelőzésében.
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?